Kvašáky - kvasené uhorky
![Kvašáky - kvasené uhorky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001014/img_sk_4x3/kvasaky-kvasene-uhorky_00180.jpg)
Na kvašáky či kvasáky exituje mnoho receptúr. My vám ponúkame jednu z nich.
recept,fotorecept,uhorky - nakladačky,kôpor,Zaváraniny,Bezlaktózové,Sezónne recepty
Zaváraniny
Ingrediencie
Ingrediencie
chlieb | 40 | gramov | |
kôpor | - | ||
nakladač na zeleninu | 50 | gramov | |
paprika - baranie rohy | 2 | kusy | |
soľ | 1 | polievková lyžica | |
uhorky - nakladačky | 2 | kusy | |
voda | 1.5 | litra |
Recept
1.
uhorky - nakladačky 2 kusy
Väčšie, hrubšie nakladačky umyjeme a do dvoch tretín nakrojíme na štvrtiny.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6046w.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6047w.jpg)
3.
Chlieb vložíme naspodok 4 litrového zaváracieho pohára.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6048w.jpg)
4.
paprika - baranie rohy 2 kusy
Na chlieb ukladáme natesno uhorky. Môžeme medzi ne vložiť 1 - 2 baranie rohy. Kvasáky budú jemne pikantné.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6050w.jpg)
5.
Primerané množstvo kôpru (guľôčka s priemerom asi 2,5 cm) zabalíme do čistej navlhčenej gázy a položíme ho na vrch uhoriek.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_605w1.jpg)
6.
Pripravíme si dve primerane veľké tenké drievka. Ponoríme ich do studenej vody aby sa ľahko ohýbali.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6055w.jpg)
7.
voda 1.5 litra • soľ 1 polievková lyžica • nakladač na zeleninu 50 gramov
Z prevarenej vody a soli si pripravíme teplý, nie horúci, nálev. V náleve rozmiešame aj pol balíčka nakladaču.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6053w.jpg)
8.
Teplým nálevom zalejeme uhorky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6054w.jpg)
9.
Drievka vyberieme z vody a uhorky nimi zaťažíme. Podľa potreby dolejeme nálev. Všetky uhorky musia byť v náleve namočené.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6057w.jpg)
10. 1. deň
Fľašu prekryjeme na prvý deň čistou bavlnenou handričkou. Fľašu postavíme do hlbokého taniera a položíme na teplé miesto.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6063w.jpg)
11. 2.-3. deň
Na druhý deň fľašu zakryjeme cez handričku tanierikom. Uhorky už od druhého-tretieho dňa zbelejú a začínajú kvasiť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6117w.jpg)
12. 4. deň
Uhorky skontrolujeme či sa napovrchu netvorí pleseň. Mala by byť na nich vytvorená len jemná bublinková pena. Tú môžeme podľa potreby čistou lyžičkou odobrať.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001014/small/IMG_6144w.jpg)
13.
Uhorky opäť uzavrieme a ďalej ich kvasíme. Po 8 - 10 dňoch sú vhodné na konzumáciu. Môžeme ich preložiť aj s nálevom do menších fliaš a uložíme ich do chladničky. V chlade sa zastaví ich kvasenie.
Dobrú chuť!