svetvomne.sk

Kvašáky - kvasené uhorky

    

Na kvašáky či kvasáky exituje mnoho receptúr. My vám ponúkame jednu z nich.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 
chlieb40gramov
kôpor-
nakladač na zeleninu50gramov
paprika - baranie rohy2kusy
soľ1polievková lyžica
uhorky - nakladačky2kusy
voda1.5litra

1. 

uhorky - nakladačky 2 kusy

Väčšie, hrubšie nakladačky umyjeme a do dvoch tretín nakrojíme na štvrtiny.

2. 

chlieb 40 gramov

Skrojok chleba ("patku") zabalíme do kúska čistej navlhčenej gázy.

3. 

Chlieb vložíme naspodok 4 litrového zaváracieho pohára.

4. 

paprika - baranie rohy 2 kusy

Na chlieb ukladáme natesno uhorky. Môžeme medzi ne vložiť 1 - 2 baranie rohy. Kvasáky budú jemne pikantné.

5. 

kôpor

Primerané množstvo kôpru (guľôčka s priemerom asi 2,5 cm) zabalíme do čistej navlhčenej gázy a položíme ho na vrch uhoriek.

6. 

Pripravíme si dve primerane veľké tenké drievka. Ponoríme ich do studenej vody aby sa ľahko ohýbali.

7. 

voda 1.5 litra  soľ 1 polievková lyžica  nakladač na zeleninu 50 gramov

Z prevarenej vody a soli si pripravíme teplý, nie horúci, nálev. V náleve rozmiešame aj pol balíčka nakladaču.

8. 

Teplým nálevom zalejeme uhorky.

9. 

Drievka vyberieme z vody a uhorky nimi zaťažíme. Podľa potreby dolejeme nálev. Všetky uhorky musia byť v náleve namočené.

10. 1. deň

Fľašu prekryjeme na prvý deň čistou bavlnenou handričkou. Fľašu postavíme do hlbokého taniera a položíme na teplé miesto.

1. deň

11. 2.-3. deň

Na druhý deň fľašu zakryjeme cez handričku tanierikom. Uhorky už od druhého-tretieho dňa zbelejú a začínajú kvasiť.

2.-3. deň

12. 4. deň

Uhorky skontrolujeme či sa napovrchu netvorí pleseň. Mala by byť na nich vytvorená len jemná bublinková pena. Tú môžeme podľa potreby čistou lyžičkou odobrať.

4. deň

13. 

Uhorky opäť uzavrieme a ďalej ich kvasíme. Po 8 - 10 dňoch sú vhodné na konzumáciu. Môžeme ich preložiť aj s nálevom do menších fliaš a uložíme ich do chladničky. V chlade sa zastaví ich kvasenie.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť