svetvomne.sk

Zavárame uhorky

Domáce sladkokyslé uhorky. Uhorky sú vhodné na konzumáciu už mesiac po zavarení. Z uvedeného množstva uhoriek (asi 10 cm dlhých) získame približne 25 kusov sedemdecových fliaš.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
cukor kryštálový600gramov
nakladač na zeleninu300gramov
ocot1.5litra
uhorky - nakladačky10kilogramov
voda5.25litra

1. Príprava nálevu

voda 5.25 l  nakladač na zeleninu 300 g  cukor kryštálový 600 g  ocot 1.5 l

V hrnci privedieme do varu vodu, nakladač, cukor, ocot a 5 minút povaríme. Nálev necháme vychladnúť. Pokiaľ nevlastníme primerane veľký hrniec na uvarenie celého nálevu môžeme ho variť na dvakrát. Nálev najrýchlejšie vychladíme v studenom vodnom kúpeli.

Príprava nálevu

2. Príprava zaváracích fliaš

Umyjeme zaváracie fľaše a viečka.

Príprava zaváracích fliaš

3. Príprava nakladačiek

uhorky - nakladačky 10 kg

Uhorky pod tečúcou vodou dobre umyjeme. Čisté čo najtesnejšie kladieme do fliaš. Na zaváranie používame rôzne veľkosti nakladačiek (5-10 cm). Uhorky podľa veľkosti môžeme vkladať v celku, alebo pozdĺžne prekrojené (väčšie 10-11 cm uhorky). Podľa potreby môžeme uhorky prekrojiť aj na polovice po šírke (platí pri asi 10-11 cm uhorkách). Takýmito polovicami dopĺňame hlavne priestor nad väčšími uhorkami, ktoré sme vkladali v celku. Taktiež môžeme kombinovať uhorky v celku s uhorkami pozdĺžne prekrojenými.

Príprava nakladačiek

4. Zaváranie uhoriek

Uhorky vo fľašiach zalejeme pomocou naberačky vychladeným nálevom. Nálev nalejeme asi 1 cm pod okraj zaváracej fľaše. Poháre uzavrieme viečkami ...

Zaváranie uhoriek

5. 

... a zasterilizujeme v sterilizačnom hrnci pri teplote 90°C 5 minút. Horúce poháre opatrne z hrnca vyberieme, zabalíme do deky a necháme v deke vychladnúť. Zo sterilizačného hrnca po každom sterilizovaní časť horúcej vody odlejeme a prilejeme do hrnca studenú. Postupne vysterilizujeme všetky poháre.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť