svetvomne.sk

Hroznový džem

    

Skvelý domáci džem z drobného, kyslastého, modrého hrozna. Pri jeho príprave bol použitý cukor a želírovací trstinový cukor s pektínom, bez konzervačných látok. Džem je primerane hustý, vhodný na palacinky, na potretie zákuskov so sladkými plnkami i na korpus krémovej torty.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 

1. 

hrozno modré 5 kilogramov

Hrozno umyjeme a necháme odkvapkať.

2. 

Bobule hrozna oberieme zo strapcov.

3. 

Hrozno postupne, veľmi krátko mixujeme. Len toľko, aby sme nerozdrvili jadierka.

4. 

Nalejeme do väčšieho hrnca.

5. 

Hroznový mix privedieme do varu a 15-20 minút rozvaríme. Necháme v studenom vodnom kúpeli vychladiť (nemusí byť úplne studený).

6. 

Hroznový mix precedíme cez sitko a čo najviac prepasírujeme.

7. 

cukor kryštálový 2 kilogramy

Do čistej hroznovej šťavy (zostanú nám asi 4 l) nasypeme cukor, opäť privedieme do varu a za občasného miešania varíme asi 1-1,5 hodiny. Voda sa postupne odparí a šťava začne hustnúť (obsah hrnca zredukujeme varom asi o 1/3). Keď začína džem hustnúť, môže sa stať, že z hrnca vykypí. Preto ho častejšie premiešavame.

8. 

cukor želírovací s pektínom  500 gramov

Nakoniec prisypeme želírovací cukor a 4 minúty povaríme.

9. 

Horúci džem plníme do malých, sklenených, umytých fliaš (pohárikov), zavíčkujeme...

10. 

...a fľašky postavíme na víčko. Takto sa džem zasterilizuje.

11. 

Z uvedeného množstva hrozna získame asi 3,5 kg výborného domáceho džemu.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť