Hroznový džem

Skvelý domáci džem z drobného, kyslastého, modrého hrozna. Pri jeho príprave bol použitý cukor a želírovací trstinový cukor s pektínom, bez konzervačných látok. Džem je primerane hustý, vhodný na palacinky, na potretie zákuskov so sladkými plnkami i na korpus krémovej torty.
recept,fotorecept,hrozno modré,Zaváraniny,Bezlaktózové,Bezlepkové
Zaváraniny
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 2 8040 | kilogramy kcal | |
cukor želírovací s pektínom | 500 1930 | gramov kcal | |
hrozno modré | 5 3500 | kilogramov kcal |
Recept

2.
Bobule hrozna oberieme zo strapcov.

3.
Hrozno postupne, veľmi krátko mixujeme. Len toľko, aby sme nerozdrvili jadierka.

4.
Nalejeme do väčšieho hrnca.

5.
Hroznový mix privedieme do varu a 15-20 minút rozvaríme. Necháme v studenom vodnom kúpeli vychladiť (nemusí byť úplne studený).

6.
Hroznový mix precedíme cez sitko a čo najviac prepasírujeme.

7.
cukor kryštálový 2 kilogramy
Do čistej hroznovej šťavy (zostanú nám asi 4 l) nasypeme cukor, opäť privedieme do varu a za občasného miešania varíme asi 1-1,5 hodiny. Voda sa postupne odparí a šťava začne hustnúť (obsah hrnca zredukujeme varom asi o 1/3). Keď začína džem hustnúť, môže sa stať, že z hrnca vykypí. Preto ho častejšie premiešavame.


9.
Horúci džem plníme do malých, sklenených, umytých fliaš (pohárikov), zavíčkujeme...

10.
...a fľašky postavíme na víčko. Takto sa džem zasterilizuje.

11.
Z uvedeného množstva hrozna získame asi 3,5 kg výborného domáceho džemu.

Dobrú chuť!