Kávovo-syrový zákusok

Dezert na spôsob "cheesecake" s jemnou kávovo-čokoládovou plnkou.
recept,fotorecept,čokoláda na varenie 55%,syr Bambino,tvaroh jemný odtučnený 0,5%,káva čierna instantná,Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky ›Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 0 ?? | kcal | |
cukor práškový | 100 388 | gramov kcal | |
cukor vanilkový | 0 ?? | kcal | |
káva čierna instantná | 3 ?? | čajové lyžičky kcal | |
maslo | 160 1175 | gramov kcal | |
smotana kyslá (14-18% tuku) | 400 ?? | mililitrov kcal | |
sušienky maslové | 300 ?? | gramov kcal | |
syr Bambino | 250 ?? | gramov kcal | |
tvaroh jemný odtučnený 0,5% | 250 225 | gramov kcal | |
vajce slepačie | 3 264 | kusy kcal | |
čokoláda na varenie 55% | 170 ?? | gramov kcal |
Recept
1. Korpus
sušienky maslové 300 gramov • maslo 160 gramov
Sušienky najemno rozdrvíme valčekom na cesto, alebo posekáme v elektrickom sekáčiku. Maslo rozpustíme a zalejeme ním podrvené sušienky. Vypracujeme cesto ktoré nie je úplne kompaktné.

2.
Sušienkové cesto rovnomerne rozložíme na dno tortovej formy a poriadne ho utlačíme.

3. Plnka
čokoláda na varenie 55% 170 gramov
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme mierne vychladiť (nesmie stuhnúť, ani byť príliš horúca).

4.
syr Bambino 250 gramov • tvaroh jemný odtučnený 0,5% 250 gramov • smotana kyslá (14-18% tuku) 400 mililitrov • vajce slepačie 3 kusy • cukor práškový 100 gramov • káva čierna instantná 3 čajové lyžičky
Do hlbšej misky vložíme krémový syr, tvaroh, smotanu, pridáme vajcia, cukor, kávu a rozpustenú čokoládu.

5.
Zmes vyšľaháme do peny.

6.
Čokoládovú plnku vylejeme do tortovej formy na sušienkový korpus.

7.
Rúru na pečenie predhrejeme a naspodok vložíme hlboký plech naplnený vodou. Koláč umiestnime na mriežku nad plech. V tomto vodnom kúpeli dezert pečieme pri teplote 160-170°C 60 minút.

8.
Po upečení koláč z rúry nevyberáme. Rúru vypneme, pootvoríme a necháme 2 hodiny koláč v rúre na zbytkovom teple dopekať a chladnúť. Za ten čas nám takmer úplne stuhne.

9.
cukor vanilkový • cukor práškový
Vychladnutý múčnik vložíme najmenej na štyri hodiny do chladničky, potom ho jemne ozdobíme cukrom, uvoľníme nožom okraje formy a formu odstránime. Môžeme servírovať.

10. Tip na zdobenie
Vystrihneme si kruh z papiera (servítky) o priemere tortovej formy, preložíme ho na štvrtiny a vzniknutý roh odstrihneme do oblúka. Vznikne nám otvor v tvare kolieska.

11.
Potom kruh preložený na štvrtiny ešte raz preložíme a vystrihneme polovály, po rozložení vznikne šablóna kvetu.

12.
Šablónu položíme na tortu a vzniknuté otvory posypeme vanilkovým (práškovým) cukrom.

13.
Šablónu opatrne odstránime.

14.
Opäť ju na múčnik položíme tak, aby otvory vychádzali medzi už vytvorené lupienky. Opäť do otvorov nasypeme cukor a šablónu odstránime.

15.
Týmto spôsobom zdobíme múčnik až tesne pred podávaním. Cukor by sa nám pri predčasnom ozdobení na ňom roztopil.

Dobrú chuť!