Kapustový koláč
Koláč z kysnutého cesta plnený sladkou hlávkovou kapustou.
recept,fotorecept,kapusta hlávková biela,Koláče,Sezónne recepty
Koláče
Ingrediencie
Ingrediencie
citrónová kôra | ½ | čajovej lyžičky | |
cukor práškový | 200 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
droždie čerstvé | 25 | gramov | |
hrozienka | 100 | gramov | |
kapusta hlávková biela | 1 | kilogram | |
maslo | 140 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 200 | mililitrov | |
múka hrubá | 400 | gramov | |
múka polohrubá | 200 | gramov | |
múka polohrubá | - | ||
vajce slepačie | 3 | kusy | |
škorica mletá | 1 | čajová lyžička |
Recept
3.
Na maslo nasypeme kapustu, premiešame a udusíme do mäkka. Necháme vychladnúť.
4.
mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov • droždie čerstvé 25 gramov • múka hrubá 400 gramov • múka polohrubá 200 gramov • maslo 80 gramov • vajce slepačie 2 kusy • cukor práškový 50 gramov • citrónová kôra ½ čajovej lyžičky
V teplom mlieku rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a necháme vzísť kvások. Kvások vlejeme do naváženej múky, pridáme chladné rozpustené maslo, vajíčka, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a štipku soli.
5.
Vymiesime cesto a necháme ho na teplom mieste, prikryté, vykysnúť.
6.
hrozienka 100 gramov • cukor práškový 150 gramov • škorica mletá 1 čajová lyžička
Do vychladenej kapusty vmiešame umyté hrozienka, cukor, škoricu a štipku soli.
7.
Vykysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Prvú polovicu rozvaľkáme na papieri na pečenie, alebo na fólii na pečenie, vo veľkosti plechu.
8.
Cesto s fóliou alebo papierom vtiahneme do hlbšieho plechu (42x32cm). Ak nechceme použiť na pečenie papier, alebo fóliu, cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a premiestnime ho do plechu vymasteného masťou a vysypaného múkou. Na cesto rovnomerne rozložíme kapustovú plnku.
10.
vajce slepačie 1 kus
Cesto preložíme na kapustu, okraje popritláčame aby sa spojili so spodným cesto. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a popicháme vidličkou.
11.
Pečieme v rozohriatej rúre pri asi 180°C približne 30 minút. Upečený koláč posypeme preosiatym práškovým cukrom, necháme vychladnúť, pokrájame a môžeme podávať.
Dobrú chuť!