Bryndzové pirohy
Obľúbené tradičné slovenské pirohy so smotanou a slaninou. Servírujeme podľa chuti posypané nasekanou pažítkou, nasekaným kôprom, alebo smaženou cibuľkou.
recept,fotorecept,múka polohrubá,bryndza,Cestoviny
Cestoviny
Kategórie
Cestoviny ›
Ingrediencie
Ingrediencie
bryndza | 250 | gramov | |
maslo | 50 | gramov | |
masť bravčová | 2 | čajové lyžičky | |
múka hladká | - | ||
múka polohrubá | 700 | gramov | |
olej slnečnicový | 2 | polievkové lyžice | |
slanina prerastená | 400 | gramov | |
soľ | 2 | čajové lyžičky | |
voda | 300 | mililitrov | |
voda | - | ||
voda | 3.5 | litra | |
zemiaky | 400 | gramov |
Recept
1.
zemiaky 400 gramov
Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred). Vychladené ich ošúpeme a najemno postrúhame. Z uvedeného množstva nám zostane po ošúpaní a nastrúhaní 300 g čistých zemiakov. Tie rozdelíme na polovicu.
2. Cesto na pirohy
múka polohrubá 700 gramov • voda 300 mililitrov
Jednu polovicu pripravených zemiakov (150g) vložíme do hlbokej nádoby, pridáme múku a vodu. Vymiesime tuhé, kompaktné cesto.
3.
Cesto preložíme na pracovnú dosku, opäť ho dobre premiesime a rozdelíme na tri bochníky. Každý bochník ešte samostatne na doske vymiesime. Bochníky prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme ich 20 minút odpočívať.
4. Bryndzová plnka do pirohov
maslo 50 gramov • bryndza 250 gramov
Druhú polovicu pripravených zemiakov (150g) vymiešame s maslom a bryndzou.
5. Slaninové oškvarky
slanina prerastená 400 gramov
Slaninu nakrájame na menšie kocky a častým premiešavaním vypražíme oškvarky.
6.
Bochník cesta vyvaľkáme natenko (2mm) na pomúčenej doske. Cesto je pevné, ale zároveň pružné a vláčne, dobre sa s ním pracuje. Pomocou formičky na pirohy vykrojíme kolieska. Kolieska môžeme vykrojiť aj väčším hrnčekom.
7.
Do stredu každého kolieska vložíme časť plnky - primerane k veľkosti kolieska. Koliesko vložíme do formičky na pirohy a vytvoríme piroh. Piroh môžeme vytvoriť aj z kolieska ktoré vykrojíme hrnčekom - okraje postláčame vidličkou.
8. Varenie pirohov
voda 3.5 litra • soľ 2 čajové lyžičky • olej slnečnicový 2 polievkové lyžice
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu so soľou a olejom. Do vriacej vhodíme prvé spracované pirohy (z jedného bochníka máme cca 18 pirohov). Po vhodení posledného pirohu nastavíme časovač a pirohy 6 minút varíme vo vriacej vode.
10.
masť bravčová 2 čajové lyžičky
Odkvapkané ich vložíme do misy a pridáme masť ktorá sa teplom z pirohov roztopí. Spracujeme ostatné cesto a ďalšie uvarené pirohy pridáme k prvým. Jemným pretriasaním uzavretej nádoby ich premiešame a omastíme. Do doby podávania ich podľa tradície uložíme v uzavretej nádobe pod lôžkoviny (periny). Takto si uchovajú teplo.
Dobrú chuť!