Pletenky
Nadýchané pečivo ktoré nesmie chýbať na sviatočnom stole.
recept,fotorecept,mlieko polotučné 1,5%,múka hladká,Slané pečivo
Slané pečivo
Kategórie
Slané pečivo ›
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
droždie čerstvé | 20 | gramov | |
mak mletý | - | ||
maslo | 20 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 300 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové a pod.) | - | ||
soľ | 1 | čajová lyžička | |
vaječný žĺtok | 1 | kus |
Recept
1. Príprava kvásku
mlieko polotučné 1,5% 300 mililitrov • droždie čerstvé 20 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
V mlieku rozmrvíme droždie, pridáme cukor. Kvások necháme vykysnúť.
2. Cesto
múka hladká 500 gramov • maslo 20 gramov • vaječný žĺtok 1 kus • soľ 1 čajová lyžička
V miske zmiešame múku s kváskom, pridáme žĺtko, maslo a soľ. Vypracujeme cesto, prikryjeme čistou kuchynskou utierkou, necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
3.
Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na cca 20 cm dlhé a 1.5 cm hrubé šúľance. Dva šúľance prekladáme cez seba, tvarujeme pletenky.
4.
mak mletý • semienka (ľanové, slnečnicové, sezamové a pod.)
Pletenky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme ľubovoľne makom, sezamovými semiačkami, rascou, soľou.
5. Pečenie
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 15 minút.
Dobrú chuť!