Medový krémeš
![Medový krémeš](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001399/img_sk_4x3/medovy-kremes_00180.jpg)
Tradičný obľúbený zákusok z našej kuchyne.
recept,fotorecept,puding vanilkový - prášok,med,maslo,smotana na šľahanie (30-33% tuku),Zákusky
Zákusky
Kategórie
Zákusky
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor kryštálový | 150 | gramov | |
cukor práškový | 50 | gramov | |
cukor práškový | - | ||
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | ½ | čajovej lyžičky | |
maslo | 250 | gramov | |
med | 50 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 1200 | mililitrov | |
múka hladká | 290 | gramov | |
múka hladká | - | ||
puding vanilkový - prášok | 110 | gramov | |
rum tmavý | 2 | polievkové lyžice | |
smotana na šľahanie (30-33% tuku) | 500 | mililitrov | |
stužovač šľahačky | 16 | gramov | |
vajce slepačie | 1 | kus | |
vaječný žĺtok | 3 | kusy |
Recept
1.
mlieko polotučné 1,5% 1000 mililitrov • cukor kryštálový 150 gramov
Mlieko s cukrom privedieme do varu.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0518.jpg)
2.
múka hladká 40 gramov • puding vanilkový - prášok 110 gramov • mlieko polotučné 1,5% 200 mililitrov
Múku a pudingový prášok rozmiešame v mlieku a prilejeme do vriaceho mlieka. Varíme do zhustnutia.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0520.jpg)
3.
vaječný žĺtok 2 kusy
Primiešame vaječné žĺtka a prevaríme. Preložíme do misy a necháme za občasného miešania chladnúť pri izbovej teplote.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0523.jpg)
4.
múka hladká 250 gramov • cukor práškový 50 gramov • med 50 gramov • maslo 50 gramov • rum tmavý 2 polievkové lyžice • jedlá sóda (sóda bikarbóna) ½ čajovej lyžičky • vajce slepačie 1 kus • vaječný žĺtok 1 kus
Do misy nasypeme múku, pridáme cukor, med, nakrájané maslo, rum, sódu bikarbónu, vajce a vaječný žĺtok.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0524.jpg)
5.
Vypracujeme cesto.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0526.jpg)
6.
Cesto rozdelíme na polovice. Z jednej polovice vyvaľkáme na papieri na pečenie tenký plát, ktorý pomocou noža zarovnáme na obdĺžnik cca 35x25 cm. Cesto pri vaľkaní jemne poprášime múkou aby sa nám nelepilo na valček.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0531.jpg)
7.
Druhú polovicu cesta pripravíme ako prvú a jemne ju nakrojíme na 12 rovnakých častí.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0535.jpg)
8.
Pláty vložíme do plechov na pečenie aj s papierom a postupne upečieme pri teplote 180°C 5 minút.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0540.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0537.jpg)
10.
smotana na šľahanie (30-33% tuku) 500 mililitrov • stužovač šľahačky 16 gramov
Krém natrieme na prvý plát. Zo smotany ušľaháme tuhú šľahačku a natrieme na krém.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0544.jpg)
11.
Prikryjeme plátom nakrojeným na kocky a uložíme na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0548.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00001399/small/IMG_0552.jpg)
Dobrú chuť!