svetvomne.sk

Vaječný koňak

    

Takto nazýval môj otec tento obľúbený vaječný likér. Ponúkam vám jeho úžasný recept na prípravu, podľa ktorého ho dlhé roky, vždy na vianoce, pripravoval. Som rada že som si ho 25.12.1984 :), ako uvádza moja kuchárska kniha :), zapísala.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 500 mililitrov  cukor kryštálový 300 gramov  cukor vanilkový 2 balíčky

Do veľkého hrnca nalejeme vodu a vložíme do neho menší hrniec tak, aby bol namočený vo vode - takže varíme vo vodnom kúpeli. Do vnútorného hrnca nalejeme mlieko, prisypeme cukor a pridáme vanilkový cukor. Mlieko "zvaríme" - zohrejeme ho takmer do varu a necháme rozpustiť cukor.

2. 

vajce slepačie 10 kusov  mlieko plnotučné 3,5% 100 mililitrov

Vajíčka rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky odložíme do chladničky a neskor si z nich urobíme snehové pusinky, bielkové tyčinky alebo iné maškrty. Žĺtky dobre zmiešame s mliekom...

3. 

... a prilejeme ich do variaceho sa mlieka.

4. 

Za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Za ten čas žĺtky krémovo zhustnú.

5. 

mlieko sladené zahustené (kondenzované) 397 gramov

Do umývadla medzitým napustíme studenú vodu a hrniec so žĺtkovým krémom do nej preložíme. Miešame a prilejeme obsah konzervy - kondenzované mlieko. Ďalej miešame už len občas a necháme obsah hrnca vychladnúť.

6. 

rum tmavý 300 mililitrov

Nakoniec do chladného prilejeme cca 40% alkohol. Otec prilieval obyčajný rum. A keď nebol rum, bola dobrá aj vodka :) Priliať môžete aj biely rum.

7. 

Alkohol po priliatí rozmiešame a hotový vaječný koňak nalejeme do fliaš. Pokiaľ ste dobre neoddelili žĺtka od bielkov a pri varení sa vám do mlieka dostali stopy bielkov, je potrebné koňak pri nalievaní do fliaš precediť. Skladujeme v chlade. Z uvedeného množstva ingrediencií uvaríme asi 1 200 ml tekutej dobroty.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť