RECEPTY

Domáci jogurt

Domáci jogurt

bi-starbi-starbi-starbi-starbi-star

Príprava domáceho jogurtu, ktorý je oveľa chutnejší a lacnejší ako jeho bratia z obchodov.

recept,fotorecept,mlieko plnotučné 3,5%,jogurt biely,Racio raňajky,Bezlepkové

Racio raňajky

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

jogurt biely3polievkové lyžice
mlieko plnotučné 3,5%1liter

 

Recept

1. Príprava mlieka

mlieko plnotučné 3,5% 1 liter

Čerstvé mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme ho na teplotu 82-85°C.

Čerstvé mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme ho...

2. 

Ohriate mlieko prelejeme do čistej plastovej nádoby, ktorú sme predtým vypláchli dokonale vriacou vodou, je dobre uzatvárateľná a vhodná na uskladnenie potravín. Môžeme ho naliať aj do skleneného, alebo porcelánového pohára na ktorý máme vhodné, nie kovové viečko. Mlieko vychladíme na teplotu 48-50°C.

Ohriate mlieko prelejeme do čistej plastovej...

3. Jogurtová kultúra

jogurt biely 3 polievkové lyžice

Do mlieka vychladeného na požadovanú teplotu zamiešame 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu so živými mikroorganizmami. Na výrobu prvého jogurtu si zadovážime kvalitný biely jogurt. Pri výrobe ďalších dávok si z vyrobeného necháme vždy 3 polievkové lyžice, ktoré použijeme na založenie ďalšieho jogurtu. Po určitom čase je zas dobré založiť jogurt ako na začiatku.Mlieko s jogurtom premiešame, nádobu uzatvoríme.

Do mlieka vychladeného na požadovanú teplotu...

4. Tvorba jogurtu

Do prenosnej chladničky (chladiaceho plastového boxu, kempingovej chladničky)vložíme hrubšiu deku. Do deky položíme nádobu so založeným jogurtom. Box uzatvoríme. Tvorba jogurtu prebehne za 5 hodín.

Do prenosnej chladničky (chladiaceho plastového...

5. 

Po tomto čase nádobu s hotovým jogurtom vyberieme, a preložíme do kuchynskej chladničky. Takto pripravený jogurt môžeme konzumovať 5 - 7 dní.

Po tomto čase nádobu s hotovým jogurtom...

6. Podávame, používame

Jogurt môžeme podávať s ovocným džemom, ktorý do jogurtu jednoducho vložíme, prípadne zamiešame. Môžeme do neho pridať ovsené vločky aj čerstvé ovocie. Z čistého tiež pripravujeme jogurtové dresingy s príchuťami, alebo ho používame do smotanových polievok namiesto smotany.

Dobrú chuť!

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť