Domáci jogurt
Príprava domáceho jogurtu, ktorý je oveľa chutnejší a lacnejší ako jeho bratia z obchodov.
recept,fotorecept,mlieko plnotučné 3,5%,jogurt biely,Racio raňajky,Bezlepkové
Racio raňajky
Recept
1. Príprava mlieka
mlieko plnotučné 3,5% 1 liter
Čerstvé mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme ho na teplotu 82-85°C.
2.
Ohriate mlieko prelejeme do čistej plastovej nádoby, ktorú sme predtým vypláchli dokonale vriacou vodou, je dobre uzatvárateľná a vhodná na uskladnenie potravín. Môžeme ho naliať aj do skleneného, alebo porcelánového pohára na ktorý máme vhodné, nie kovové viečko. Mlieko vychladíme na teplotu 48-50°C.
3. Jogurtová kultúra
jogurt biely 3 polievkové lyžice
Do mlieka vychladeného na požadovanú teplotu zamiešame 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu so živými mikroorganizmami. Na výrobu prvého jogurtu si zadovážime kvalitný biely jogurt. Pri výrobe ďalších dávok si z vyrobeného necháme vždy 3 polievkové lyžice, ktoré použijeme na založenie ďalšieho jogurtu. Po určitom čase je zas dobré založiť jogurt ako na začiatku.Mlieko s jogurtom premiešame, nádobu uzatvoríme.
4. Tvorba jogurtu
Do prenosnej chladničky (chladiaceho plastového boxu, kempingovej chladničky)vložíme hrubšiu deku. Do deky položíme nádobu so založeným jogurtom. Box uzatvoríme. Tvorba jogurtu prebehne za 5 hodín.
5.
Po tomto čase nádobu s hotovým jogurtom vyberieme, a preložíme do kuchynskej chladničky. Takto pripravený jogurt môžeme konzumovať 5 - 7 dní.
6. Podávame, používame
Jogurt môžeme podávať s ovocným džemom, ktorý do jogurtu jednoducho vložíme, prípadne zamiešame. Môžeme do neho pridať ovsené vločky aj čerstvé ovocie. Z čistého tiež pripravujeme jogurtové dresingy s príchuťami, alebo ho používame do smotanových polievok namiesto smotany.
Dobrú chuť!