RECEPTY

Domáci jogurt

Domáci jogurt

Príprava domáceho jogurtu, ktorý je oveľa chutnejší a lacnejší ako jeho bratia z obchodov.

recept,fotorecept,mlieko plnotučné 3,5%,jogurt biely,Racio raňajky,Bezlepkové

Racio raňajky

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

jogurt biely3polievkové lyžice
mlieko plnotučné 3,5%1liter

 

Recept

1. Príprava mlieka

mlieko plnotučné 3,5% 1 liter

Čerstvé mlieko nalejeme do hrnca a zohrejeme ho na teplotu 82-85°C.

2. 

Ohriate mlieko prelejeme do čistej plastovej nádoby, ktorú sme predtým vypláchli dokonale vriacou vodou, je dobre uzatvárateľná a vhodná na uskladnenie potravín. Môžeme ho naliať aj do skleneného, alebo porcelánového pohára na ktorý máme vhodné, nie kovové viečko. Mlieko vychladíme na teplotu 48-50°C.

3. Jogurtová kultúra

jogurt biely 3 polievkové lyžice

Do mlieka vychladeného na požadovanú teplotu zamiešame 3 polievkové lyžice bieleho jogurtu so živými mikroorganizmami. Na výrobu prvého jogurtu si zadovážime kvalitný biely jogurt. Pri výrobe ďalších dávok si z vyrobeného necháme vždy 3 polievkové lyžice, ktoré použijeme na založenie ďalšieho jogurtu. Po určitom čase je zas dobré založiť jogurt ako na začiatku.Mlieko s jogurtom premiešame, nádobu uzatvoríme.

4. Tvorba jogurtu

Do prenosnej chladničky (chladiaceho plastového boxu, kempingovej chladničky)vložíme hrubšiu deku. Do deky položíme nádobu so založeným jogurtom. Box uzatvoríme. Tvorba jogurtu prebehne za 5 hodín.

5. 

Po tomto čase nádobu s hotovým jogurtom vyberieme, a preložíme do kuchynskej chladničky. Takto pripravený jogurt môžeme konzumovať 5 - 7 dní.

6. Podávame, používame

Jogurt môžeme podávať s ovocným džemom, ktorý do jogurtu jednoducho vložíme, prípadne zamiešame. Môžeme do neho pridať ovsené vločky aj čerstvé ovocie. Z čistého tiež pripravujeme jogurtové dresingy s príchuťami, alebo ho používame do smotanových polievok namiesto smotany.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies