RECEPTY

Medovníky

Medovníky

bi-star-fillbi-starbi-starbi-starbi-star

Tradičný recept na prípravu chutných vianočných medovníkov. Z daného množstva upečieme cca 1,5 kg medovníkov

recept,fotorecept,múka hladká,med,škorica mletá,korenie klinčeky mleté,Suché pečivo,Vianočné recepty

Suché pečivo

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový

320

1242

gramov

kcal

jedlá sóda (sóda bikarbóna)

1

0

čajová lyžička

kcal

korenie klinčeky mleté

1

14

čajová lyžička

kcal

maslo

250

1835

gramov

kcal

med

4

197

polievkové lyžice

kcal

múka hladká

800

2776

gramov

kcal

vajce slepačie

4

352

kusy

kcal

škorica mletá

2

25

čajové lyžičky

kcal

 

Recept

1. Príprava cesta

múka hladká 800 gramov  maslo 250 gramov  cukor práškový 320 gramov  med 4 polievkové lyžice  vajce slepačie 4 kusy  škorica mletá 2 čajové lyžičky  korenie klinčeky mleté 1 čajová lyžička  jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička

Do väčšej misky dáme múku, na kúsky nakrájané maslo, práškový cukor, med a vajcia. Do cesta primiešame škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu. Všetko premiešame dohromady. Rukami vymiesime cesto, ktoré sa nám bude lepiť na prsty. Hotové cesto položíme do chladu na 24 hodín.

Do väčšej misky dáme múku, na kúsky...

2. Cesto rozvaľkáme

Cesto po menších dávkach rozvaľkáme na múkou posypanú pracovnú dosku. Vykrajovačkami vykrajujeme rôzne vianočné motívy.

Cesto po menších dávkach rozvaľkáme na múkou...

3. Vykrajujeme a kladieme na plech

Vykrojené medovníky poukladáme na vymastený plech (prípadne na plech s papierom na pečenie). Medovníky na plechu potrieme rozšľahaným vajcom.

Vykrojené medovníky poukladáme na vymastený...

4. Zdobenie

Ozdobíme makom, slnečnicovými semienkami, hrozienkami, sezamovými semienkami a orechmi (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy).

Ozdobíme makom, slnečnicovými semienkami,...

5. 

Pečieme 10 min. pri teplote 170°C.

6. Skladovanie

Medovníky po upečení kladieme do vopred pripravenej krabice. Po vychladnutí k nim pridáme 1/4 rozkrojeného jablka. Jablko podľa potreby vymieňame, zvlášť dbáme na to aby nám nesplesnivelo. Jablko pridané k medovníkom ich udrží mäkké a vláčne. Medovníky môžeme uskladniť v chlade aj bez jablka, no pred podávaním ich premiestnime do menšej krabice do ktorej jablko pridáme a oni od neho zmäknú.

Medovníky po upečení kladieme do vopred...

Dobrú chuť!

Odporúčané recepty

Články

Obľúbené vyhľadávania

Najpopulárnejšie recepty

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 9 • Prihlásiť