svetvomne.sk

Medovníky

    

Tradičný recept na prípravu chutných vianočných medovníkov. Z daného množstva upečieme cca 1,5 kg medovníkov

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

 

 
 
cukor práškový320gramov
jedlá sóda (sóda bikarbóna)1čajová lyžička
korenie klinčeky mleté1čajová lyžička
maslo250gramov
med4polievkové lyžice
múka hladká800gramov
vajce slepačie4kusy
škorica mletá2čajové lyžičky

1. Príprava cesta

múka hladká 800 gramov  maslo 250 gramov  cukor práškový 320 gramov  med 4 polievkové lyžice  vajce slepačie 4 kusy  škorica mletá 2 čajové lyžičky  korenie klinčeky mleté 1 čajová lyžička  jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička

Do väčšej misky dáme múku, na kúsky nakrájané maslo, práškový cukor, med a vajcia. Do cesta primiešame škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu. Všetko premiešame dohromady. Rukami vymiesime cesto, ktoré sa nám bude lepiť na prsty. Hotové cesto položíme do chladu na 24 hodín.

Príprava cesta

2. Cesto rozvaľkáme

Cesto po menších dávkach rozvaľkáme na múkou posypanú pracovnú dosku. Vykrajovačkami vykrajujeme rôzne vianočné motívy.

Cesto rozvaľkáme

3. Vykrajujeme a kladieme na plech

Vykrojené medovníky poukladáme na vymastený plech (prípadne na plech s papierom na pečenie). Medovníky na plechu potrieme rozšľahaným vajcom.

Vykrajujeme a kladieme na plech

4. Zdobenie

Ozdobíme makom, slnečnicovými semienkami, hrozienkami, sezamovými semienkami a orechmi (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy).

Zdobenie

5. 

Pečieme 10 min. pri teplote 170°C.

6. Skladovanie

Medovníky po upečení kladieme do vopred pripravenej krabice. Po vychladnutí k nim pridáme 1/4 rozkrojeného jablka. Jablko podľa potreby vymieňame, zvlášť dbáme na to aby nám nesplesnivelo. Jablko pridané k medovníkom ich udrží mäkké a vláčne. Medovníky môžeme uskladniť v chlade aj bez jablka, no pred podávaním ich premiestnime do menšej krabice do ktorej jablko pridáme a oni od neho zmäknú.

Skladovanie

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť