Medovníky
![Medovníky](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000218/img_sk_4x3/medovniky_00180.jpg)
Tradičný recept na prípravu chutných vianočných medovníkov. Z daného množstva upečieme cca 1,5 kg medovníkov
recept,fotorecept,múka hladká,med,škorica mletá,korenie klinčeky mleté,Suché pečivo,Vianočné recepty
Suché pečivo
Ingrediencie
Ingrediencie
cukor práškový | 320 | gramov | |
jedlá sóda (sóda bikarbóna) | 1 | čajová lyžička | |
korenie klinčeky mleté | 1 | čajová lyžička | |
maslo | 250 | gramov | |
med | 4 | polievkové lyžice | |
múka hladká | 800 | gramov | |
vajce slepačie | 4 | kusy | |
škorica mletá | 2 | čajové lyžičky |
Recept
1. Príprava cesta
múka hladká 800 gramov • maslo 250 gramov • cukor práškový 320 gramov • med 4 polievkové lyžice • vajce slepačie 4 kusy • škorica mletá 2 čajové lyžičky • korenie klinčeky mleté 1 čajová lyžička • jedlá sóda (sóda bikarbóna) 1 čajová lyžička
Do väčšej misky dáme múku, na kúsky nakrájané maslo, práškový cukor, med a vajcia. Do cesta primiešame škoricu, klinčeky a sódu bikarbónu. Všetko premiešame dohromady. Rukami vymiesime cesto, ktoré sa nám bude lepiť na prsty. Hotové cesto položíme do chladu na 24 hodín.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000218/small/cesto.jpg)
2. Cesto rozvaľkáme
Cesto po menších dávkach rozvaľkáme na múkou posypanú pracovnú dosku. Vykrajovačkami vykrajujeme rôzne vianočné motívy.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000218/small/cesto-vyvaľkáme.jpg)
3. Vykrajujeme a kladieme na plech
Vykrojené medovníky poukladáme na vymastený plech (prípadne na plech s papierom na pečenie). Medovníky na plechu potrieme rozšľahaným vajcom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000218/small/IMG_7113.jpg)
4. Zdobenie
Ozdobíme makom, slnečnicovými semienkami, hrozienkami, sezamovými semienkami a orechmi (mandle, vlašské orechy, lieskové orechy).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000218/small/zdobime.jpg)
5.
Pečieme 10 min. pri teplote 170°C.
6. Skladovanie
Medovníky po upečení kladieme do vopred pripravenej krabice. Po vychladnutí k nim pridáme 1/4 rozkrojeného jablka. Jablko podľa potreby vymieňame, zvlášť dbáme na to aby nám nesplesnivelo. Jablko pridané k medovníkom ich udrží mäkké a vláčne. Medovníky môžeme uskladniť v chlade aj bez jablka, no pred podávaním ich premiestnime do menšej krabice do ktorej jablko pridáme a oni od neho zmäknú.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000218/small/medovniky.jpg)
Dobrú chuť!