RECEPTY

Agar (prášok)

Agar-agar (kanten) je prírodná rastlinná želatína vyrobená z červenej morskej riasy rodu Gelidium. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a je zdrojom bielkovín pre stavbu kolagénu.

agar.jpg

Potláča chuť do jedla, podporuje štiepenie tukov, pomáha pri nadváhe, má mierny laxatívny účinok, pre vysoký obsah jódu pôsobí priaznivo na hormóny štítnej žľazy, vyživuje kĺby a upravuje vysoký krvný cukor. Želatína je obľúbená v ázijskej kuchyni. Pre svoj rastlinný pôvod má veľké využitie vo vegetariánskych receptoch. Je vhodná pri pečení zákuskov, na zahusťovanie džemov, pri príprave zmrzliny, pudingov a pod. Agar sa pripravuje ľahko, stačí mu veľmi krátke varenie v tekutine, topí sa pri teplote 85°C a tuhne už pri teplote 32-40°C. V kyslom prostredí stráca silu, preto je vhodné pri príprave zvýšiť jeho množstvo. Želírovaniu zabraňuje čokoláda, kiwi a špenát. Agar sa predáva vo forme prášku, vločiek, plátkov, tyčiniek, prípadne vo forme stočených špirál či "špagiet". Od formy závisí jeho kvalita. Prášok má najväčšiu želírovaciu schopnosť, ale aj najhoršiu kvalitu, nakoľko sa pri jeho výrobe používa chemický proces aby sa dosiahlo rozpustenie škrobov a neutralizovala farba a aróma. Vločková forma je vyrábaná tradičnou metódou. Zbierané riasy sú usušené, uvarené s octom a vyžmýkané. Vyžmýkaná tekutina sa necháva vo formách usadzovať a hmota sa krája na pásy. Tie sa sušia na slnku a nechávajú v noci zmrznúť. Výsledkom tohto dlhodobého, ale prirodzeného procesu spracovania je ľahký, slnkom vybielený produkt svetlo hnedej farby, bez vône. Tento produkt sa krája na vločky. Množstvo produktu pridaného do pokrmov je rôzne. Zvyčajne sa uvádza na 1 L tekutiny asi 4 g práškovej formy agaru a 8 g vločkovej formy. V potravinárskych produktoch je uvádzaná ako E 406 (bezpečné, neškodné "éčko").

 

Agar (prášok) v receptoch

Nutričné hodnoty

g /100gKJ /100gKcal /100g
energia1 412337
tuky0.10
sacharidy35.50
bielkoviny -

 

Merné jednotky

   
gram

 

Najpopulárnejšie recepty

Články

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť