svetvomne.sk

Chilli con carne

"Čili kon karne" je obľúbené mexické a španielske jedlo. Jeho príprava je pomerne jednoduchá, keďže sa varí v jednom hrnci, ale tú hodinku varenia vám zaberie celú. Odmenou za čas strávený varením vám budú "vylízané" taniere vašich najbližších.

 

Počet porcií: 6

Čas prípravy: 60 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
cibuľa200gramov
cesnak20gramov
olej slnečnicový50mililitrov
mäso mleté500gramov
paprika100gramov
paradajky200gramov
feferónky sterilizované3kusy
paprika červená mletá2čajové lyžičky
paradajkový pretlak500mililitrov
soľ2čajové lyžičky
cukor kryštálový1polievková lyžica
korenie čierne mleté1čajová lyžička
bazalka1čajová lyžička
bobkový list3kusy
voda500mililitrov
fazuľa500gramov
kukurica sterilizovaná300gramov
čokoláda15gramov

1. Cesnak, cibuľa

cibuľa 200 g  cesnak 20 g  olej slnečnicový 50 ml

Cibuľu a cesnak očistíme, pokrájame a chvíľu osmažíme na oleji.

Cesnak, cibuľa

2. Mleté mäso

mäso mleté 500 g

Pridáme mleté mäso a osmažíme tak aby sa nám rozdrobilo na malé kúsky.

Mleté mäso

3. Príprava zeleniny

paprika 100 g  paradajky 200 g  feferónky sterilizované 3 ks

Kým sa nám smaží mäso pripravíme si zeleninu. Papriku vyčistíme a pokrájame na prúžky. Paradajky zalejeme vriacou vodou a stiahneme z nich šupu, pokrájame na mesiačiky. Feferónky nadrobno nasekáme. Uvedené množstvo spraví pokrm tak akurát pikantný, ak ho chceme mať štipľavejší pridáme viac feferóniek.

Príprava zeleniny

4. Červená mletá paprika

paprika červená mletá 2 ČL

Do osmaženého mäsa pridáme mletú červenú papriku, premiešame a pridávame ďalšie ingrediencie.

Červená mletá paprika

5. Paradajkový pretlak

paradajkový pretlak 500 ml

Prilejeme paradajkový pretlak, rozmiešame.

Paradajkový pretlak

6. Zelenina

Pridáme papriku, paradajky a feferónky, zamiešame.

Zelenina

7. Koreniny

soľ 2 ČL  cukor kryštálový 1 PL  korenie čierne mleté 1 ČL  bazalka 1 ČL  bobkový list 3 ks

Prisypeme soľ, cukor a koreniny, rozmiešame.

Koreniny

8. Vývar

voda 500 ml

Prilejeme vývar alebo vodu. Varíme 30 minút za častejšieho miešania v otvorenom hrnci, na strednom plameni. Nesmie prudko vrieť, ale ani sa slabo variť. Dôležité je, aby sa nám prebytočná voda pri varení odparovala a zmes postupne hustla.

Vývar

9. Fazuľa, kukurica

fazuľa 500 g  kukurica sterilizovaná 300 g

Po 30 minútach pridáme sterilizovanú fazuľu a kukuricu. Všetko spolu za častejšieho premiešavania varíme ďalej 20 minút.

Fazuľa, kukurica

10. Čokoláda

čokoláda 15 g

"Čilikonkarne" odstavíme zo sporáka a nakoniec v ňom rozpustíme 2 kocky kvalitnej tmavej 90% čokolády. Čokoláda dodá pokrmu tú pravú charakteristickú chuť, preto sa jej rozhodne nebojte.

Čokoláda

11. Podávame

Podávame s čerstvou chrumkavou bagetou, chlebom, kukuričnými plackami a pod. Na porciu chilli con carne môžeme pridať lyžičku kyslej smotany alebo hustého bieleho jogurtu.

Podávame

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť