svetvomne.sk

Držková polievka

Vynikajúca domáca držková polievka.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
hovädzie držky700gramov
hovädzie držky700gramov
voda1.5litra
voda2litre
voda500mililitrov
soľ
soľ1čajová lyžička
soľ
mrkva150gramov
petržlen100gramov
zeler50gramov
olej slnečnicový2polievkové lyžice
cibuľa80gramov
múka hladká3polievkové lyžice
korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
paprika červená mletá4čajové lyžičky
cesnak6strúčikov
majorán

1. Kuchynská úprava surových, nepredvarených držiek

hovädzie držky 700 g  voda 2 l  soľ 1 ČL

Držky opláchneme pod tečúcou vodou a celý veľký kus držiek preperieme v rukách. Vložíme ich do hrnca so studenou vodou, pol hodinu varíme. Po polhodine vodu zlejeme a držky zalejeme opäť studenou vodou, osolíme a varíme cca 60 minút. Držky vyberieme a po ochladnutí pokrájame na slížiky.

2. Príprava polievky.

hovädzie držky 700 g  voda 1.5 l  soľ  mrkva 150 g  petržlen 100 g  zeler 50 g  korenie čierne mleté ½ ČL

Pokiaľ si držky predvárame doma môžeme na polievku použiť vývar z druhého varenia držiek, vývar nesolíme. Pokiaľ sme predvarené držky zakúpili ako polotovar zalejeme ich vodou a osolíme. Pridáme očistenú, na malé kocky nakrájanú, alebo nahrubo nastrúhanú, koreňovú zeleninu a korenie. Držky a zeleninu varíme spolu 30 minút.

Príprava polievky.

3. Príprava zápražky

olej slnečnicový 2 PL  cibuľa 80 g  múka hladká 3 PL  paprika červená mletá 4 ČL  voda 500 ml

V hrnci na oleji, alebo bravčovej masti, speníme nakrájanú cibuľu, pridáme hladkú múku, opražíme, prisypeme papriku, premiešame a zalejeme ihneď vodou (vývarom z držiek), aby nám paprika nezhorkla.

Príprava zápražky

4. 

Uvaríme zápražku, miešame, kým sa nám múka rozvarí. Zápražku precedíme cez sitko do polievky.

5. 

cesnak 6 strúčikov  majorán  soľ

Pridáme pretlačený cesnak, majorán - podľa chuti a necháme prejsť varom. Dosolíme.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť