svetvomne.sk

Bravčový jazyk v smotanovej omáčke

Podávame s knedľou. Varený jazyk má výbornú chuť, dá sa jesť aj bez omáčky, s chlebom, horčicou alebo chrenom.

 

Počet porcií: 4

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
bravčový jazyk800gramov
soľ1čajová lyžička
soľ½čajovej lyžičky
voda1.5litra
voda3decilitre
bobkový list3kusy
paprika červená mletá1čajová lyžička
korenie čierne mleté½čajovej lyžičky
mlieko polotučné 1,5%3decilitre
smotana kyslá (14-18% tuku)200mililitrov
múka hladká1polievková lyžica

1. Varenie jazykov

bravčový jazyk 800 g  soľ 1 ČL  voda 1.5 l

Bravčové jazyky umyjeme a dáme variť do osolenej vody na cca 1 hodinu. Varíme pod pokrievkou, rýchlejšie sú uvarené v kuchte, kde ich stačí variť približne 30 minút. Po uvarení jazyky vyberieme z vody, necháme ich trochu vychladnúť, aby sme ich mohli chytiť a olúpať z ich povrchu hrubú kožu. Na niektorých miestach ide ľahko stiahnuť, na niektorých ju treba v tenkej vrstve orezať. Dobré je odstrániť veľmi mäkké až rôsolovité časti, ktoré sa niekedy nachádzajú na koreni jazyka z jeho spodnej strany.

Varenie jazykov

2. Varenie smotanovo - kyslej omáčky

voda 3 dl  bobkový list 3 ks  soľ ½ ČL  paprika červená mletá 1 ČL  korenie čierne mleté ½ ČL

Do odmeraného množstva vývaru pridáme bobkový list, soľ a koreniny a varíme 2-3 minúty.

Varenie smotanovo - kyslej omáčky

3. 

mlieko polotučné 1,5% 3 dl  smotana kyslá (14-18% tuku) 200 ml  múka hladká 1 PL

V mlieku rozmiešame smotanu a zarovnanú polievkovú lyžicu múky. Pridáme k vývaru s koreninami a za stáleho miešania uvaríme. Podľa chuti môžeme ešte dosoliť, prípadne ak sa nám zdá kyslá pridáme čajovú lyžičku cukru.

4. 

Jazyky nakrájame na plátky a vložíme ich do horúcej omáčky, premiešame.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť