svetvomne.sk

Púpavový sirup (med)

Púpavový sirup používame nielen do čaju počas choroby, ale môžeme ho používať aj ako sladidlo pri príprave zákuskov či koláčov. Napriek tomu že po uvarení ostáva v sirupe zredukované množstvo liečivých látok, sirup pomáha pri mnohých chorobách.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

púpava lekárska 500 g  voda 2 L  citrón 250 g

Počas slnečného dňa nazbierame asi 600 kusov kvetov púpavy. Púpavy zbierame v prírode, na čistých lúkách, alebo v záhradách kde sa nepohybujú domáce zvieratá a samozrejme mimo ciest. Necháme ich asi dve hodiny postáť rozsypané na bielej plachte, aby z nich vyliezli prípadné chrobáčiky. Vložíme ich do hrnca, zalejeme vodou, pridáme umyté, pokrájané bio citróny, privedieme do varu a 15 minút varíme. Odstavíme a 24 hodín necháme v chlade lúhovať.

2. 

Vylúhované púpavy precedíme a vytlačíme. Privedieme do varu.

3. 

cukor trstinový 2 kg

Prisypeme cukor a pomaly varíme dve hodiny.

4. 

Horúci sirup nalejeme do fliaš,...

5. 

...alebo zaváracich fliaš, obrátime dolu hlavou aby sa prichytili vrchnáčiky a necháme vychladiť. Najlepšie je skladovať sirup (med) v chladničke. Počas chladnutia primerane stuhne, nie však ako pravý včelí med. Z uvedeného množstva surovín získame asi 2 litre tohoto chutného zdravého sladučkého sirupu.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť