svetvomne.sk

Šišky celozrnné

Šišky, ktoré pri vyprážaní neabsorbujú takmer žiaden olej. Najlepšie sú čerstvé s jahodovým džemom i bez neho.

 

Počet porcií: 10

Čas prípravy: 1 h. 20 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 

1. Príprava cesta na šišky

mlieko polotučné 1,5% 400 ml  droždie čerstvé 42 g  cukor kryštálový 2 PL  múka polohrubá 500 g  múka celozrnná 250 g  vajce slepačie 2 ks  maslo 30 g  rum 4 PL

Mlieko mierne zohrejeme, pridáme k nemu rozdrobené kvasnice, cukor a asi 1 lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme obe múky, pridáme kvások, vajcia, roztopené maslo a rum. Dobre vymiesime a necháme kysnúť cca 30 minút na teplom mieste, zakryté.

Príprava cesta na šišky

2. 

Po vykysnutí cesta pomúčime dosku a cesto rovnomerne na asi 1,5 cm hrubo rozvaľkáme.

3. Vykrajovanie šišiek

Z rozvaľkaného cesta pomocou hrnčeka, alebo pohára s väčším priemerom vykrajujeme šišky. Do každej šišky spravíme prstom do stredu priehlbinku.

Vykrajovanie šišiek

4.  Vyprážanie šišiek

olej fritovací  olej slnečnicový

V panvici rozohrejeme olej a vkladáme doň šišky. Vždy najprv stranou na ktorej je priehlbina. Vypražíme, otočíme a vypražíme z druhej strany. Vyberieme na tanier.

 Vyprážanie šišiek

5. 

cukor práškový  cukor vanilkový

Práškový cukor premiešame s vanilkovým a obaľujeme v ňom ešte teplé, nie však horúce šišky.

6. 

džem jahodový  džem ovocný

Podávame s jahodovým, alebo iným džemom vloženým do priehlbiny. Chutia aj bez džemu, len obalené v cukre. Z uvedenej dávky pripravíme cca 30 kusov šišiek.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť