Všetky recepty > Raňajky > Sladké raňajky

Vianočná štóla

Sladučký kysnutý koláč plný chutných ingrediencií. Traduje sa, že upečená štóla by mala do konzumácie aspoň 14 dní postáť. Vraj sa spoja chute ... Naša štóla je vhodná na konzumáciu hneď po upečení. Môže samozrejme postáť, ale táto Vianoc nedočká :)

 

Počet porcií: 14

Čas prípravy: 2 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

hrozienka 100 g  rum

Hrozienka umyjeme a zalejeme ich zarovno rumom.

2. 

kandizované ovocie mix 100 g

K hrozienkam pridáme kandizované ovocie, premiešame a necháme tieto dobroty v rume marinovať :)

3. 

mlieko polotučné 1,5% 150 ml  cukor kryštálový 30 g  droždie čerstvé 30 g

Do teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme vzísť kvások.

4. 

múka hladká 200 g  múka polohrubá 200 g  vaječný žĺtok 3 ks  maslo 150 g  cukor práškový 60 g  citrónová kôra 1 PL

Do misy nasypeme obe múky, pridáme žĺtka, rozpustené maslo, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a prilejeme kvások.

5. 

Vymiesime cesto a necháme ho prikryté hodinu kysnúť na teplom mieste.

6. 

Z hrozienok a ovocia zlejeme rum ktorý sa nevsiakol. Rum vypijeme :) a hrozienka s ovocím prisypeme k cestu.

7. 

mandle lupienky 100 g  orechy vlašské mleté 50 g

Pridáme nasekané mandle (prípadne mandľové lupienky) a mleté orechy.

8. 

Opäť dobre vymiesime, zakryjeme a necháme pol hodinu kysnúť.

9. 

Vykysnuté cesto položíme na papier na pečenie vo veľkosti plechu. Cesto zľahka rozvaľkáme do oválu. Pomocou papiera preložíme najprv jednu a potom druhú stranu smerom do stredu.

10. 

Štólu aj s papierom presunieme na plech.

11. 

Zakryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 45 minút. Na posledných 10 minút pečenia alobal odstránime.

12. 

maslo 100 g

Do upečenej horúcej štóle dôkladne povtierame rozpustené maslo.

13. 

cukor práškový

Potom ju posypeme preosiatym práškovým cukrom tak, aby sa vytvorila pomerne hrubá cukrová vrstva. Práve vďaka maslu sa cukor na štólu dobre prichytí.

14. 

Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Uchovávame v uzatvorenej nádobe.

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre parný hrniecRecepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1
Recepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyne
Veľkonočné receptyHalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť