Všetky recepty > Raňajky > Sladké raňajky

Vianočka

Domáca je najlepšia. Cez rok na raňajky na druhý deň po upečení, na Vianoce ku kapustnici. Deťom chutia aj "vianočkové dukátové buchtičky", kedy vianočku pokrájame na kocky a na tanieri zalejeme vanilkovým pudingovým krémom.

 

Čas prípravy: 2 h.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-greystar-grey

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava cesta

hrozienka 60 g  mlieko polotučné 1,5% 200 ml  droždie čerstvé 30 g  cukor kryštálový 100 g  cukor vanilkový 20 g  maslo 125 g  vajce slepačie 1 ks  múka hladká 300 g  múka polohrubá 200 g

Hrozienka umyjeme a namočíme na chvíľu do vody. Mlieko mierne zohrejeme, pridáme do neho čajovú lyžičku cukru, čajovú lyžičku múky (z odvážených ingrediencií) a rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások. Do hlbšej misy vsypeme obe múky, pridáme cukor, vanilkový cukor, vajce, rozpustené maslo, kvások a scedené hrozienka.

Príprava cesta

2. 

Vymiesime cesto a zakryjeme v nádobe. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu.

3. 

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť väčších častí a dve menšie. Z väčších častí spravíme 6 valčekov o dĺžke cca 35 cm, z menších častí valčeky cca 20 cm dlhé.

4. 

Z troch valčekov upletieme vrkoč a preložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou dreveného valčeka, jemným zatlačením do cesta urobíme do stredu vrkoča po celej jeho dĺžke priehlbinu.

5. 

Urobíme vrkoč z ďalších troch cestových valčekov a položíme ho do priehlbiny prvého vrkoča. Zopakujeme postup s dreveným valčekom a opätovne vytvoríme priehlbinu.

6. 

Spletieme posledné 2 valčeky cesta a tento jednoduchý vrkoč položíme do vytvorenej priehlbiny v druhom vrkoči.

7. 

Po stranách vianočky napicháme krátke špajdle, aby nestratila tvar pri pečení. Na plechu ju necháme ešte 20 minút kysnúť.

8. 

vajce slepačie 1 ks

Potrieme ju rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ju môžeme posypať mandľami. Pečieme v predhriatej rúre na strednom teplotnom stupni (150 - 170 °C) cca 35 minút. Správnosť upečenie vyskúšame zapichnutím špajdle do vianočky - špajdlu vytiahneme a ak cesto zachytené na nej nelepí je správne upečená.

9. 

Upečenú, po odstránení pomocných špajdlí. potrieme mliekom a posypeme cukrom. Vychladnutú krájame

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre parný hrniecRecepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1
Recepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyne
Veľkonočné receptyHalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť