svetvomne.sk

Vianočka

Domáca je najlepšia. Cez rok na raňajky na druhý deň po upečení, na Vianoce ku kapustnici. Deťom chutia aj "vianočkové dukátové buchtičky", kedy vianočku pokrájame na kocky a na tanieri zalejeme vanilkovým pudingovým krémom.

 

Čas prípravy: 2 h.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie: 
  

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Príprava cesta

hrozienka 60 g  mlieko polotučné 1,5% 200 ml  droždie čerstvé 30 g  cukor kryštálový 100 g  cukor vanilkový 20 g  maslo 125 g  vajce slepačie 1 ks  múka hladká 300 g  múka polohrubá 200 g

Hrozienka umyjeme a namočíme na chvíľu do vody. Mlieko mierne zohrejeme, pridáme do neho čajovú lyžičku cukru, čajovú lyžičku múky (z odvážených ingrediencií) a rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások. Do hlbšej misy vsypeme obe múky, pridáme cukor, vanilkový cukor, vajce, rozpustené maslo, kvások a scedené hrozienka.

Príprava cesta

2. 

Vymiesime cesto a zakryjeme v nádobe. Necháme vykysnúť pri izbovej teplote 1 hodinu.

3. 

Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a rozdelíme na šesť väčších častí a dve menšie. Z väčších častí spravíme 6 valčekov o dĺžke cca 35 cm, z menších častí valčeky cca 20 cm dlhé.

4. 

Z troch valčekov upletieme vrkoč a preložíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Pomocou dreveného valčeka, jemným zatlačením do cesta urobíme do stredu vrkoča po celej jeho dĺžke priehlbinu.

5. 

Urobíme vrkoč z ďalších troch cestových valčekov a položíme ho do priehlbiny prvého vrkoča. Zopakujeme postup s dreveným valčekom a opätovne vytvoríme priehlbinu.

6. 

Spletieme posledné 2 valčeky cesta a tento jednoduchý vrkoč položíme do vytvorenej priehlbiny v druhom vrkoči.

7. 

Po stranách vianočky napicháme krátke špajdle, aby nestratila tvar pri pečení. Na plechu ju necháme ešte 20 minút kysnúť.

8. 

vajce slepačie 1 ks

Potrieme ju rozšľahaným vajíčkom a podľa chuti ju môžeme posypať mandľami. Pečieme v predhriatej rúre na strednom teplotnom stupni (150 - 170 °C) cca 35 minút. Správnosť upečenie vyskúšame zapichnutím špajdle do vianočky - špajdlu vytiahneme a ak cesto zachytené na nej nelepí je správne upečená.

9. 

Upečenú, po odstránení pomocných špajdlí. potrieme mliekom a posypeme cukrom. Vychladnutú krájame

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť