Vaječný koňak

Takto nazýval môj otec tento obľúbený vaječný likér. Ponúkam vám jeho úžasný recept na prípravu, podľa ktorého ho dlhé roky, vždy na vianoce, pripravoval. Som rada že som si ho 25.12.1984 :), ako uvádza moja kuchárska kniha :), zapísala.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-orangestar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 500 ml  cukor kryštálový 300 g  cukor vanilkový 2 bal

Do veľkého hrnca nalejeme vodu a vložíme do neho menší hrniec tak, aby bol namočený vo vode - takže varíme vo vodnom kúpeli. Do vnútorného hrnca nalejeme mlieko, prisypeme cukor a pridáme vanilkový cukor. Mlieko "zvaríme" - zohrejeme ho takmer do varu a necháme rozpustiť cukor.

2. 

vajce slepačie 10 ks  mlieko plnotučné 3,5% 100 ml

Vajíčka rozbijeme a žĺtky oddelíme od bielkov. Bielky odložíme do chladničky a neskor si z nich urobíme snehové pusinky, bielkové tyčinky alebo iné maškrty. Žĺtky dobre zmiešame s mliekom...

3. 

... a prilejeme ich do variaceho sa mlieka.

4. 

Za stáleho miešania varíme asi 10 minút. Za ten čas žĺtky krémovo zhustnú.

5. 

mlieko sladené kondenzované 397 g

Do umývadla medzitým napustíme studenú vodu a hrniec so žĺtkovým krémom do nej preložíme. Miešame a prilejeme obsah konzervy - kondenzované mlieko. Ďalej miešame už len občas a necháme obsah hrnca vychladnúť.

6. 

rum 300 ml

Nakoniec do chladného prilejeme cca 40% alkohol. Otec prilieval obyčajný rum. A keď nebol rum, bola dobrá aj vodka :) Priliať môžete aj biely rum.

7. 

Alkohol po priliatí rozmiešame a hotový vaječný koňak nalejeme do fliaš. Pokiaľ ste dobre neoddelili žĺtka od bielkov a pri varení sa vám do mlieka dostali stopy bielkov, je potrebné koňak pri nalievaní do fliaš precediť. Skladujeme v chlade. Z uvedeného množstva ingrediencií uvaríme asi 1 200 ml tekutej dobroty.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť