Všetky recepty > Zákusky a koláče > Torty

Torta Koník

Torta - hlava koníka na trávniku. Podrobný postup prípravy s fotopostupom. Korpusy - piškótové cesto. Plnka - karamelovo-gaštanová. Váha torty cca 5 kg. Celkový čas prípravy torty: pečenie, varenie, zdobenie, čas chladenia - cca 5-6 hodín.

 

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: star-orangestar-orangestar-orangestar-greystar-grey

 

Kategórie: 
 

 

 
 
  • fotky & komentáre
  • ingrediencie
  • recept

1. Vytvorenie šablóny - hlava koníka

Na väčší papier si nakreslíme hlavu koníka. Jeho veľkosť upravíme tak, aby sa nám po vystrihnutí zmestil na plech o rozmeroch 40 x 30 cm.

Vytvorenie šablóny - hlava koníka

2. Šablóna hlavy koníka

Dĺžka hlavy od nozdier po uši cca 32 cm.
Od hlavy pod ušami po koniec krku cca 25 cm.
Šírka krku 17 cm.
Šírka papule 12 cm.

Šablóna hlavy koníka

3. Pečenie korpusov - jeden korpus

cukor práškový 60 g  vaječný žĺtok 5 ks  cukor vanilkový 10 g

Žĺtka vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.

Pečenie korpusov - jeden korpus

4. 

múka polohrubá 100 g  kypriaci prášok do pečiva 7 g

Do vymiešaných žĺtkov pridáme múku v ktorej sme rozmiešali kypriaci prášok.

5. 

vaječný bielok 5 ks

Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka ho zamiešame do žĺtkov s múkou.

6. 

Cesto vylejeme a rovnomerne rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme cca 7 minút v rozohriatej rúre na 175°C.

7. 

Upečieme 5 rovnakých piškótových korpusov.

8. Karamelovo - gaštanová plnka

cukor kryštálový 100 g

V hrnci upálime cukor na karamel.

Karamelovo - gaštanová plnka

9. 

mlieko sladené kondenzované 350 ml

Prilejeme kondenzované sladené mlieko a do hladka rozmiešame. Odstavíme z ohňa a vo vodnom kúpeli - v studenej vode vychladíme.

10. 

maslo 50 g

Počas chladnutia karamelu primiešame maslo.

11. 

maslo 150 g  cukor práškový 150 g

Vo väčšej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vychladnutý karamel, dobre rozmiešame a uložíme plnku do chladničky.

12. 

mlieko polotučné 1,5% 500 ml  cukor vanilkový 30 g  cukor práškový 30 g

Do hrnca v ktorom sme varili karamel nalejeme mlieko. Pridáme vanilkový a práškový cukor. Privedieme do varu.

13. 

mlieko polotučné 1,5% 200 ml  puding vanilkový - prášok 120 g

V mlieku rozmiešame pudingový prášok, roztok prilejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Puding vo vodnom kúpeli - v studenej vode vychladíme.

14. 

Plnku vyberieme z chladničky a vychladený puding v nej dobre rozmiešame.

15. 

gaštanové pyré mrazené 750 g  rum 3 PL

Gaštanové pyré po častiach rozmiešame s rumom.

16. 

Pyré postupne pridávame do krémovej plnky a rozmiešavame.

17. 

Nakoniec plnku ľahko premiešame metličkovým mixérom a uložíme ju do chladničky na cca 1 hodinu.

18. Tvorenie a plnenie - hlava koníka

Na piškótový plát si položíme šablónu hlavy koníka (bez uší) a vyrežeme ju z plátu. Takto vytvoríme hlavy z ďalších dvoch plátov.

Tvorenie a plnenie - hlava koníka

19. Plnenie

Na pocukrovanú dosku položíme prvý plát a natrieme ho primeraným množstvom krému (cca 8 - 10 mm).

Plnenie

20. 

lekvár marhuľový

Položíme druhý plát. Plát natrieme džemom a následne plnkou.

21. 

Položíme tretí plát. Z odrezkov piškótových plátov vytvarujeme lícny sval, krčný sval, nozdry, papuľu a oblúky oka.

22. 

Celú hlavu koníka natrieme jemnou vrstvou plnky. Viac plnky použijeme na miestach kde potrebujeme zjemniť kontúry tváre. Hlavu uložíme na pár minút do chladničky.

23. Tvorenie a plnenie - trávnik

Na tácku položíme plát piškótového cesta a natrieme ho vrstvou plnky.

Tvorenie a plnenie - trávnik

24. 

Plnku zakryjeme druhým plátom.

25. 

Oba pláty rovnomerne a zo všetkých strán natrieme zvyškom plnky. Uložíme do chladničky.

26. Poťahovanie - hlava koníka

poťahová hmota cukrárenská biela 1000 g  škrob kukuričný

Cukrárenskú poťahovú hmotu rozvaľkáme na doske posypanej kukuričným škrobom. Rozvaľkáme ju na plát o rozmeroch cca 50 x 50 cm. Hrúbka cca 4 mm. Pokiaľ máme poťahovú hmotu veľmi tuhú, vložíme ju na 20 sekúnd do mikrovlnky, zmäkne a bude sa s ňou ľahšie pracovať. Dosku na ktorej máme hlavu koníka dobre očistíme od odrobiniek a krému. Očistíme ju čo najbližšie k okraju obrysov koníka. Očistenie je dôležité z dôvodu ďalšieho použitia odrezkov poťahovej hmoty. Rozvaľkanú hmotu prenesieme na hlavu.

Poťahovanie - hlava koníka

27. 

Jemným pritláčaním prstami rúk hlavu koníka potiahneme hmotou. Vytvarujeme svaly, nozdru a oko. Prebytočnú hmotu odrežeme nožíkom po obrysoch hlavy. Uložíme do chladničky.

28. Uši koníka

Z odrezkov piškótového korpusu vytvoríme trojuholníkové uši. Potiahneme ich odrezkami poťahovej hmoty. Pomocou vody a štetca okraje hmoty zlepíme. Zo spodku ucha zapichneme dve primerane dlhé špajdle (7 cm). Polovica špajdlí trčí von. Ucho ľahko zohneme do požadovaného tvaru a vytvarujeme. Vložíme ho špajdľami smerom dolu do úzkeho pohárika. Takto nám udrží ucho tvar a dáme ich zachladiť.

Uši koníka

29. Poťahovanie - trávník

poťahová hmota cukrárenská biela 200 g  potravinárska farba zelená

Poťahovú hmotu + zbytky z hmoty ktorou sme potiahli hlavu zafarbíme na zeleno a vytvoríme mramorový efekt. Rozvaľkáme ju na potravinárskej fólii a potiahneme ňou plnené obdĺžnikové korpusy. Vyhladíme.

Poťahovanie - trávník

30. 

Do šabóny koníka vystrihneme dieru a v trávnikovom korpuse jemne vykrojíme časť trávnika podľa šablóny - miesto kde sa prilepí hlava.

31. 

Pod hlavu koníka zasunieme tenké plastové dosky.

32. 

Pomocou dosiek opatrne prenesieme hlavu koníka na ruky a položíme ju na spodný korpus - trávnik. Okraje koníka štetcom s vodou opatrne prilepíme na trávnik v miestach spojenia - obrysy hlavy. Pracujeme opatrne, aby sme zelenou poťahovou hmotou nezafarbili bielu hlavu.

33. Zdobenie

poťahová hmota cukrárenská čierna 150 g

Čiernu poťahovú hmotu rozvaľkáme. Vytvarujeme z nej hrivu, pásiky hmoty na uzdu. Pomocou písmena U vykrojíme podkovičky. Necháme schladiť v chladničke.

Zdobenie

34. 

Z čiernej poťahovej hmoty vytvoríme oválne oko. Z malého kúska bielej hmoty urobíme "iskru" v oku. Oko osadíme do hlavy.

35. 

Na hlavu pomocou vody a štetca prilepíme uzdu a hrivu. Nasadíme uši.

36. 

37. 

Na záver z bielej poťahovej hmoty vykrojíme písmenká a pomocou vody a štetca ich prilepíme na trávnik. Podkovičky prilepíme po okraji trávnika.

38. 

Dobrú chuť!

Recept dňa
Staň sa našim fanúšikom!
Najpopulárnejšie recepty

  Viac  

Obľúbené vyhľadávania

Recepty na jedlá pre deti
Recepty pre domácu pekárničkuRecepty pre ActiFry 2v1Recepty pre parný hrniec
Recepty ázijskej kuchyneRecepty slovenskej kuchyneRecepty francúzskej kuchyneRecepty poľskej kuchyneRecepty indickej kuchyneRecepty českej kuchyneRecepty talianskej kuchyneRecepty maďarskej kuchyne
HalloweenRecepty na letné grilovanieVianočné receptyVeľkonočné recepty
Surová strava - raw food
Sezónne recepty
Vegánske recepty
Vegetariánske recepty

© 2011-2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť