Bravčová šunka zo šunkovaru
![Bravčová šunka zo šunkovaru](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000872/img_sk_4x3/bravcova-sunka-zo-sunkovaru_00180.jpg)
Domáca dusená šunka so 100% obsahom bravčového mäsa, bez konzervantov a ďalších prídavných látok. Šunka má po uvarení prírodnú farbu a chuť vareného mäsa. Je tou najvhodnejšou šunkou pre deti.
Z uvedeného množstva mäsa získame asi 650 g šunky.
recept,fotorecept,bravčové stehno,Bravčové mäso,Fašiangy,Bezlepkové,Bezlaktózové
Bravčové mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
bravčové stehno | 1 | kilogram | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
soľ | 12 | gramov | |
voda | 100 | mililitrov |
Recept
1.
bravčové stehno 1 kilogram
Čerstvé bravčové mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na kocky rôznej veľkosti.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_1882w.jpg)
2.
voda 100 mililitrov • soľ 12 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička
Vo vode rozpustíme soľ a cukor. Roztokom zalejeme mäso a poriadne premiešame. Miešame asi 10 minút, roztok sa vsiakne do mäsa.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_1884w.jpg)
3.
Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky alebo tlačenky. Do vrecúška vkladáme postupne kúsky mäsa a mäso čo najviac stláčame ku dnu. Medzi jednotlivými kúskami mäsa nesmú zostať medzery v ktorých by bol vzduch.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_1886w.jpg)
4.
Dobre stlačené mäso uzavrieme v nádobe na varenie šunky prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a šunkovar uložíme na 48 hodín do chladničky.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_1890w.jpg)
5.
Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vody. Voda musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru. Šunkovar nesmie byť celý pod vodou, do šunky sa nesmie dostať voda.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_1994w.jpg)
6.
Šunku varíme 2,5 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť. Šunka sa v podstate dusí, nie varí. Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, opäť nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra. Potom uvoľníme prítlačný piest a uvarenú šunku z nádoby vyklopíme.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_2014w.jpg)
7.
Odstránime igelitové vrecúško a šunku nakrájame.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_2018w.jpg)
8.
Na tenko ju najlepšie nakrájame na elektrickom krájači.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_2045w.jpg)
9.
Šunka je veľmi chutná s čerstvým chlebíkom a horčicou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000872/small/IMG_2069w.jpg)
Dobrú chuť!