svetvomne.sk

Plnený kysnutý slimák

    

Koláč s bohatou ovocno-orechovou plnkou.

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

 

 
 

1. Cesto

mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka hladká 500 gramov  maslo 60 gramov  vajce slepačie 1 kus  soľ 1 štipka  cukor kryštálový 60 gramov

Z mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Ten prilejeme do misy k naváženej múke, pridáme rozpustené maslo, vajce, cukor a štipku soli. Vymiesime cesto ktoré necháme vykysnúť.

Cesto

2. Plnka

orechy vlašské 100 gramov  lekvár podľa vlastného výberu 300 gramov

Orechy nasekáme a zmiešame ich s redším lekvárom (džemom).

Plnka

3. 

broskyne kompótované 800 gramov

Kompótované broskyne scedíme a pokrájame na malé kúsky.

4. Plníme slimáka

Vykysnuté cesto rozvaľkáme (roztiahneme - je vláčne) na pomúčenej doske.

Plníme slimáka

5. 

Natrieme ho, nie celkom po horný okraj, džemovo-orechovou zmesou.

6. 

Rovnomerne rozložíme pripravené broskyne.

7. 

Cesto stočíme od spodného okraja. Pri stáčaní je nám veľmi nápomocná silikónová podložka pomocou ktorej sa cesto ľahko stáča, nakoľko je veľmi jemné.

8. 

vajce slepačie 1 kus

Voľný okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a cesto dotočíme do rolády. Potom ho opatrne stočíme do tvaru slimáka.

9. 

orechy vlašské 20 gramov  cukor kryštálový 20 gramov

Naplnený koláč premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Premiestňovanie je ťažšie lebo koláč je veľký a treba dávať pozor aby sa nepretrhol. Najjednoduchšie je ho zvrchu prikryť papierom na pečenie, položiť na papier plech a potom všetko naraz, spolu aj s podložkou na ktorej koláč je, prevrátiť a odstrániť podložku. Koláč potrieme vajíčkom a posypeme sekanými orechmi a cukrom.

10. 

Pečieme vo vyhriatej rúre na strednom teplotnom stupni (asi 180-190°C) asi 40 minút.

11. 

Dobre vychladený koláč pokrájame v smere vytvorených závitov.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť