Plnený kysnutý slimák
Koláč s bohatou ovocno-orechovou plnkou.
recept,fotorecept,orechy vlašské,orechy vlašské,lekvár podľa vlastného výberu,broskyne kompótované,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
broskyne kompótované | 800 | gramov | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 80 | gramov | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
lekvár podľa vlastného výberu | 300 | gramov | |
maslo | 60 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
orechy vlašské | 120 | gramov | |
soľ | 1 | štipka | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka hladká 500 gramov • maslo 60 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • cukor kryštálový 60 gramov
Z mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Ten prilejeme do misy k naváženej múke, pridáme rozpustené maslo, vajce, cukor a štipku soli. Vymiesime cesto ktoré necháme vykysnúť.
2. Plnka
orechy vlašské 100 gramov • lekvár podľa vlastného výberu 300 gramov
Orechy nasekáme a zmiešame ich s redším lekvárom (džemom).
4. Plníme slimáka
Vykysnuté cesto rozvaľkáme (roztiahneme - je vláčne) na pomúčenej doske.
5.
Natrieme ho, nie celkom po horný okraj, džemovo-orechovou zmesou.
6.
Rovnomerne rozložíme pripravené broskyne.
7.
Cesto stočíme od spodného okraja. Pri stáčaní je nám veľmi nápomocná silikónová podložka pomocou ktorej sa cesto ľahko stáča, nakoľko je veľmi jemné.
8.
vajce slepačie 1 kus
Voľný okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a cesto dotočíme do rolády. Potom ho opatrne stočíme do tvaru slimáka.
9.
orechy vlašské 20 gramov • cukor kryštálový 20 gramov
Naplnený koláč premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Premiestňovanie je ťažšie lebo koláč je veľký a treba dávať pozor aby sa nepretrhol. Najjednoduchšie je ho zvrchu prikryť papierom na pečenie, položiť na papier plech a potom všetko naraz, spolu aj s podložkou na ktorej koláč je, prevrátiť a odstrániť podložku. Koláč potrieme vajíčkom a posypeme sekanými orechmi a cukrom.
10.
Pečieme vo vyhriatej rúre na strednom teplotnom stupni (asi 180-190°C) asi 40 minút.
11.
Dobre vychladený koláč pokrájame v smere vytvorených závitov.
Dobrú chuť!