Plnený kysnutý slimák
![Plnený kysnutý slimák](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000901/img_sk_4x3/plneny-kysnuty-slimak_00180.jpg)
Koláč s bohatou ovocno-orechovou plnkou.
recept,fotorecept,orechy vlašské,orechy vlašské,lekvár podľa vlastného výberu,broskyne kompótované,Sladké jedlá
Sladké jedlá
Ingrediencie
Ingrediencie
broskyne kompótované | 800 | gramov | |
cukor kryštálový | 1 | čajová lyžička | |
cukor kryštálový | 80 | gramov | |
droždie čerstvé | 42 | gramov | |
lekvár podľa vlastného výberu | 300 | gramov | |
maslo | 60 | gramov | |
mlieko polotučné 1,5% | 250 | mililitrov | |
múka hladká | 500 | gramov | |
orechy vlašské | 120 | gramov | |
soľ | 1 | štipka | |
vajce slepačie | 2 | kusy |
Recept
1. Cesto
mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov • droždie čerstvé 42 gramov • cukor kryštálový 1 čajová lyžička • múka hladká 500 gramov • maslo 60 gramov • vajce slepačie 1 kus • soľ 1 štipka • cukor kryštálový 60 gramov
Z mlieka, droždia a cukru necháme vzísť kvások. Ten prilejeme do misy k naváženej múke, pridáme rozpustené maslo, vajce, cukor a štipku soli. Vymiesime cesto ktoré necháme vykysnúť.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3163W.jpg)
2. Plnka
orechy vlašské 100 gramov • lekvár podľa vlastného výberu 300 gramov
Orechy nasekáme a zmiešame ich s redším lekvárom (džemom).
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3144W.jpg)
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3143W.jpg)
4. Plníme slimáka
Vykysnuté cesto rozvaľkáme (roztiahneme - je vláčne) na pomúčenej doske.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3165W.jpg)
5.
Natrieme ho, nie celkom po horný okraj, džemovo-orechovou zmesou.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3166W.jpg)
6.
Rovnomerne rozložíme pripravené broskyne.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3167W.jpg)
7.
Cesto stočíme od spodného okraja. Pri stáčaní je nám veľmi nápomocná silikónová podložka pomocou ktorej sa cesto ľahko stáča, nakoľko je veľmi jemné.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3168W.jpg)
8.
vajce slepačie 1 kus
Voľný okraj cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a cesto dotočíme do rolády. Potom ho opatrne stočíme do tvaru slimáka.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3169W.jpg)
9.
orechy vlašské 20 gramov • cukor kryštálový 20 gramov
Naplnený koláč premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Premiestňovanie je ťažšie lebo koláč je veľký a treba dávať pozor aby sa nepretrhol. Najjednoduchšie je ho zvrchu prikryť papierom na pečenie, položiť na papier plech a potom všetko naraz, spolu aj s podložkou na ktorej koláč je, prevrátiť a odstrániť podložku. Koláč potrieme vajíčkom a posypeme sekanými orechmi a cukrom.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3170W.jpg)
10.
Pečieme vo vyhriatej rúre na strednom teplotnom stupni (asi 180-190°C) asi 40 minút.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3172W.jpg)
11.
Dobre vychladený koláč pokrájame v smere vytvorených závitov.
![](https://www.svetvomne.sk/_site_media/com_photogallery/recipe/00000901/small/IMG_3201w.jpg)
Dobrú chuť!