Morčacia dusená šunka
100% domáca morčacia šunka varená v šunkovare. Z uvedeného množstva mäsa získame asi 700g šunky.
recept,fotorecept,morčacie stehno horné-filé,med,Morčacie mäso,Bezlepkové,Bezlaktózové
Morčacie mäso
Ingrediencie
Ingrediencie
med | 1 | čajová lyžička | |
morčacie stehno horné-filé | 1 | kilogram | |
soľ | 15 | gramov | |
voda | 100 | mililitrov |
Recept
1.
morčacie stehno horné-filé 1 kilogram
Morčacie mäso zo stehna umyjeme a nakrájame na väčšie kocky.
2.
voda 100 mililitrov • soľ 15 gramov • med 1 čajová lyžička
Vo vode rozpustíme soľ a med a pripraveným nálevom mäso zalejeme. Dobre 10 minút premiešame a uložíme na 24 hodín do chladničky.
3.
Do šunkovaru vložíme vrecúško na varenie šunky a povkladáme doň kúsky mäsa ktoré čo najviac stláčame. Dobre stlačené mäso uzavrieme v nádobe na varenie šunky prítlačným piestom (súčasť šunkovaru) a šunkovar uložíme na ďalších 24 hodín do chladničky.
4.
Po dvoch dňoch vložíme šunkovar do vody. Voda musí siahať asi 1,5 cm pod horný okraj šunkovaru. Šunkovar nesmie byť celý pod vodou, do šunky sa nesmie dostať voda. Šunku varíme 2 hodiny pri teplote vody 80°C. Voda nesmie vrieť. Po uplynutí uvedeného času šunkovar vyberieme a necháme ho dobre vychladnúť. Pre rýchlejšie chladenie ho môžeme ponoriť do studenej vody, opäť nie celý, aby sa voda nedostala dovnútra.
5.
Vychladenú šunku vyberieme zo šunkovaru a zlejeme z nej tekutinu ktorá sa pri varení vytvorila.
6.
Odstránime igelitové vrecúško...
7.
... a šunku nakrájame. Na tenko ju najlepšie nakrájame na elektrickom krájači. Keďže tento druh šunky obsahuje málo tuku môže sa stať, že sa bude pri krájaní mierne rozsýpať. To však nemá vplyv na jej výbornú chuť.
Dobrú chuť!