Indické maslové kura

Indické maslové kura

Maslové kurča (Murgh Makhani) je jemne pikantné severoindické jedlo obľúbené po celom svete. Chutné mäso v skvelej omáčke podávame s ryžou, alebo s indickými chlebovými plackmi.

recept,fotorecept,kuracie mäso vykostené,Kuracie mäso,Indická kuchyňa,Bezlepkové

Kuracie mäso

Indická kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

Senovka grécka - sušené listy2čajové lyžičky
cesnak20gramov
cibuľa100gramov
citrónová šťava1polievková lyžica
cukor kryštálový½polievkovej lyžice
korenie Garam masala1čajová lyžička
korenie kardamón mletý¼čajovej lyžičky
korenie klinčeky mleté¼čajovej lyžičky
korenie kurkuma1čajová lyžička
korenie čierne mleté¼čajovej lyžičky
kuracie mäso vykostené400gramov
maslo125gramov
olej na vyprážanie5polievkových lyžíc
orechy kešu natural100gramov
paprika červená mletá štipľavá2čajové lyžičky
paradajkový pretlak200mililitrov
smotana na šľahanie (30-33% tuku)150mililitrov
soľ½čajovej lyžičky
zázvor koreň20gramov

 

Recept

1. Príprava mäsa

kuracie mäso vykostené 400 gramov  cesnak 20 gramov  zázvor koreň 20 gramov  soľ ½ čajovej lyžičky  paprika červená mletá štipľavá 1 čajová lyžička

Kuracie mäso umyjeme, nakrájame na malé kocky, alebo prúžky. Zmiešame ho s pretlačným cesnakom, zázvorom, soľou a paprikou. Necháme spolu marinovať najmenej pol hodinu, ideálne cez noc.

2. 

olej na vyprážanie 5 polievkových lyžíc

Marinované kúsky mäsa osmažíme do ružova na oleji.

3. 

Osmažené kúsky mäsa preložíme z panvice na tanier.

4. 

cibuľa 100 gramov  korenie Garam masala 1 čajová lyžička  paprika červená mletá štipľavá 1 čajová lyžička  korenie čierne mleté ¼ čajovej lyžičky  korenie kurkuma 1 čajová lyžička  korenie klinčeky mleté ¼ čajovej lyžičky  korenie kardamón mletý ¼ čajovej lyžičky

Do výpeku na panvici pridáme cibuľu, koreniny, ...

5. 

maslo 125 gramov

... maslo a smažíme všetko spolu zopár minút.

6. 

paradajkový pretlak 200 mililitrov  orechy kešu natural 100 gramov

Pridáme paradajkový pretlak a oriešky. Všetko spolu prevaríme.

7. 

Konzistencia by mala zostať tekutá. Podľa potreby prilejeme vodu.

8. 

Zmes necháme trochu vychladnúť a rozmixujeme.

9. 

smotana na šľahanie (30-33% tuku) 150 mililitrov  Senovka grécka - sušené listy 2 čajové lyžičky  cukor kryštálový ½ polievkovej lyžice  citrónová šťava 1 polievková lyžica

Omáčku prelejeme do hrnca, pridáme bylinky, smotanu, pripravené mäso a za stáleho miešania spolu prevaríme. Prípadne dochutíme cukrom a citrónovou šťavou.

Dobrú chuť!