svetvomne.sk

Slovenská kuchyňa

 
Slivkové gule z tvarohového cesta

Tá najúžasnejšia klasika zo sliviek na tanieri. Mňam.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Babičkine marhuľové guľky z tvarohového cesta sú rýchlo a jednoducho pripravené. Recept s podrobnými krokmi postupu zvládne aj začiatočník.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

30 min.

Náročnosť

stredná

Cuketový prívarok

Sýty smotanový prívarok z cukety s jemnou a krémovou konzistenciou, výborne doplnený varenými vajíčkami.

Kuchtil

Jurgason

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

stredná

Fazuľová polievka na sladkokyslo

Stará dobrá klasická polievočka.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

nízka

Slivkové gule so strúhankou

Tradičný a najjednoduchší recept na prípravu slivkových guliek v jemnom cestíčku.

Kuchtil

Elenka

Čas prípravy

1 h. 15 min.

Náročnosť

nízka

Bryndzový posúch so slaninou

Vynikajúci slaný koláč z obľúbenej slovenskej bryndze.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Kôprová omáčka

Jednoducho skvelý prívarok pre všetkých milovníkov voňavého kôpru. Podávame s knedľou a vajíčkom vareným natvrdo.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

20 min.

Náročnosť

nízka

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky zo zemiakového cesta pripravené s kyslou kapustou a pečenou slaninkou.

Kuchtil

Jurgason

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

stredná

Úhrabky

Tradičná lahôdka našich prastarých mám. Toto sýte jedlo bolo na jedálnom lístku hlavne v období zimy, keď boli už v pivnici uskladnené zemiaky a cibuľa, v súdku kvasená kapusta, v špajzi kus dobrej slaniny zo zabíjačky.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

vysoká

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše.

Kuchtil

Zuzka

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Kapustovo-fazuľová polievka Šutolica (Šutelica)

Pôvodný recept na túto starodávnu polievku hovorí o jej príprave v kotlíku na ohni a pečení zemiakov v pahrebe. Ponúkame vám jednoduchú prípravu tejto chutnej a zdravej polievky v modernej kuchyni.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Kakaovo-orechový závin

Obľúbený koláč z jogurtového kysnutého cesta, zachutí všetkým deťom i dospelým.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

Zemský tysaj

Párky na cibuli so zeleninou a zemiakmi.

Kuchtil

Michal

Čas prípravy

30 min.

Náročnosť

nízka

Opekance-bobáľky

Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Bobáľky s makom

Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

Bryndzový osúch s cibuľou

Obľúbený slaný osúch z bryndze a cibule.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Gemerské pirohy

Recept na vyprážané tvarohové pirohy v jemnom cestíčku so smotanou.

Kuchtil

Zuzka

Čas prípravy

30 min.

Náročnosť

nízka

Krúpna baba s hubami

Tradičný pokrm zo slovenskej kuchyne. Namiesto masti je možné pokrm upiecť aj na oleji a stane sa z neho vegetariánska pochúťka.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

Lusková smotanová polievka

Mliečna polievka zo zelených fazuľových strukov (luskov) so zemiakmi. Porcie polievky si dochutíme octom, alebo citrónovou šťavou.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

nízka

Fučka

Tradičná "prefúkaná" zemiaková kaša. Podávame ako samostatný pokrm s opraženou cibuľkou, alebo ako prílohu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

 

 
 

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť