RECEPTY

Kapustnica

Kapustnica

Kapustnicu - polievku z kvasenej kapusty podávame s chlebom, vianočkou a podľa chuti si môžeme na ňu v tanieri pridať kyslú smotanu. Chutí ako v zime tak v horúcom lete, preto si ju varme častejšie a nie iba na Vianoce.

recept,fotorecept,bravčové pliecko,kapusta kvasená,klobása,Mäsové polievky,Bezlepkové,Bezlaktózové

Mäsové polievky

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 20 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

bravčové pliecko800gramov
cesnak5strúčikov
cibuľa150gramov
huby sušené30gramov
kapusta kvasená1.5kilogramu
klobása200gramov
masť bravčová50gramov
paprika červená mletá3čajové lyžičky
soľ1čajová lyžička
voda2litre

 

Recept

1. Cibuľový základ a príprava mäsa

bravčové pliecko 800 gramov  cibuľa 150 gramov  masť bravčová 50 gramov

Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na bravčovej masti (oleji) speníme. Mäso umyjeme, odstránime z neho veľmi mastné časti a pokrájame na kocky. Mäso pridáme k cibuli, miešame, kým sa zatiahne.

2. 

soľ 1 čajová lyžička  paprika červená mletá 3 čajové lyžičky  voda ½ litra  huby sušené 30 gramov

Prisypeme soľ a mletú červenú papriku. Zalejeme vodou a 40 minút dusíme v hrnci pod pokrievkou do zmäknutia mäsa. Sušené hríby namočíme do vody a necháme postáť. Vodu z hríbov zlejeme a huby ešte raz prepláchneme na sitku pod tečúcou vodou. Po 30 minútach dusenia mäsa ich k nemu pridáme.

3. Príprava a pridanie kvasenej kapusty

kapusta kvasená 1.5 kilogramu  voda 1.5 litra

Kvasená kapusta býva často veľmi dlhá, preto ju vyžmýkame z kyslej vody (kyslú vodu z kapusty nevylievame) a pokrájame. Pokiaľ je mimoriadne kyslá môžeme ju zľahka na sitku premyť. Kapustu pridáme k mäsu a prilejeme vodu, tak aby bola kapustnica primerane riedka. Kyslú vodu použijeme na konci varenia na ďalšie rozriedenie, prípadne okyslenie polievky.

4. Klobása

klobása 200 gramov  cesnak 5 strúčikov

Kapustnicu premiešame a pridáme klobásku. Varíme ju v celku 20 minút v kapustnici, potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska a vhodíme späť do hrnca. Všetko spolu dobre premiešame.

5. 

Uchovávame v chlade, je dobrá niekoľko dní. Obyčajne je najlepšie na druhý či tretí deň od uvarenia. Preto ju vždy varíme vo väčšom množstve. Odhliadnuc od pridanej klobásky je to veľmi zdravý pokrm, plný vitamínov.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies