svetvomne.sk
Jogurtový nápoj s marhuľami

Osviežujúce marhuľové lassí na horúce letné dni. Lassí je tradičný indický nápoj obsahujúci jogurt, vodu, koreniny a ovocie. Existuje množstvo variácií tohoto nápoja.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

5 min.

Náročnosť

nízka

Prívarok z červenej šošovice s kokosovým mliekom

Recept na hrejivý indický šošovicový dhal s kokosovým mliekom (Coconut red lenthil dhal). Podávame s ryžou, dusenou zeleninou, raitou, zeleninovou koftou...alebo len s chlebovou plackou. Udávaný počet porcií závisí od kombinácie s inými jedlami.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

nízka

Cviklovo-mrkvový šalát s jogurtom

Zdravý šalát (raita), v indickom menu podávaný k pikantným pokrmom za účelom stiahnutia tepla z korenín. Je však aj vynikajúcim tipom na zdravú večeru, či prílohou k mäsu, aj mimo orientálnej kuchyne.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

Citrónová ryža

Nimba chawal - citrónová ryža, je obľúbený recept prípravy ryže v južnej Indii. Servíruje sa ako samostatný pokrm, prípadne v kombinácii s inými indickými jedlami. Chutí jemne kyslo, pikantne i slano. Ponúkame jeden zo základných receptov na jej prípravu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

stredná

Zeleninové sabdži s cuketou

Dusená, pikantná, indická zeleninová zmes z mrkvy, zemiakov a cukety. Množstvo porcií závisí od množstva podávaných príloh k tejto chutnej zelenine. Pri podávaní iba s ryžou sú to asi 4 uvádzané porcie.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

stredná

Basmati ryža- základný recept na prípravu

Basmati je dokonalá dlhozrnná ryža, s nezameniteľnou orieškovou chuťou, ktorá je ľahko stráviteľná a úplne bezlepková. Má nízky glykemický index a menej kalórií, ako iné druhy ryže. Pri varení sa vôbec nezlepí a nielen preto si ju určite zamilujete.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

nízka

Hovädzie karí

Hovädzí guláš na ázijský spôsob. Výborný tip na chatu, ak ťa už klasický kotlíkový guláš nudí. Curry (karí) pochádza z Indie, ale už si ho veľmi obľúbili v Japonsku, Thajsku, aj v západnom svete.

Kuchtil

Michal

Čas prípravy

2 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

Ajurvédska polievka Kičadi

Khičadi (Kichadi) je základom indickej kuchyne. V ajurvéde je hlavným liečivým, vyrovnávajúcim a detoxikačným pokrmom. Má veľmi priaznivé účinky na tráviace orgány. Základom sú koreniny, ryža Basmati, fazuľa Mungo (alebo šošovica) a zelenina.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

45 min.

Náročnosť

vysoká

Cviklový šalát s jogurtom a madľami

Chutná cviklová raita (Beetroot raita, Chukander) je obľúbenou prílohou k pikantným indickým pokrmom. Má jemnú sladko-kyslú chuť a je vhodná aj ako samostatné jedlo na diétnu večeru.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

1 h. 15 min.

Náročnosť

nízka

Mango Lassí

Osviežujúci nápoj z mixovaného manga a jogurtu. Pochádza z Indie a je výborný! Podávame ho chladený alebo s ľadom.

Kuchtil

Michal

Čas prípravy

10 min.

Náročnosť

nízka

Kurkumové zemiaky

Jemne pikantné dusené zemiaky s indickým korením.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

24 min.

Náročnosť

stredná

Mrkvovo-zemiakové sabdži v paradajkovej omáčke

Recept na prípravu sabdži (sabji), indickej zmesi dusenej zeleniny, zemiakov a korenín, na cibuľovo-paradajkovom základe. Môžeme podávať s ryžou, ako hlavné jedlo dňa.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

35 min.

Náročnosť

stredná

Vyprážaný karfiol v cícerovom cestíčku

Karfiolová pakora (Gobi pakora) je jedna z mnohých chutných a chrumkavých zeleninových pakor obľúbených v Indii. Podáva sa ako večerné občerstvenie s dobrou šálkou čaju. Môže tvoriť aj súčasť obedového menu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

Ananásová omáčka s jogurtom

Ananásová raita (Ananas raita, Pineapple Dahi Rait) je populárny indický dip, ktorý tak, ako každý príkrm na báze jogurtu pomáha pri znižovaní tepla z korenených jedál. Raita (nielen ananásová) sa podáva pri takmer každom tradičnom menu v Indii.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

8 min.

Náročnosť

nízka

Šošovicovo-hrachový pikantný dál

Dál (dhál) je strukovinová kaša podávaná ako základná súčasť indického obedového menu. Toto veľmi zdravé jedlo, plné bielkovín, je obľúbené aj v ďalších krajinách Orientu.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

1 h. 45 min.

Náročnosť

stredná

Baklažánovo-cícerové karí

Baklažánová omáčka s cícerom Baingan chana (chole) masala je obľúbený indický pokrm pikantnej chuti. Množstvo korenín môžete podľa chuti ubrať, alebo aj pridať.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

25 min.

Náročnosť

stredná

Varené cícerové guľôčky s kokosom

Jednoduchá, kokosová maškrtka inšpirovaná indickou kuchyňou.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

Nektarinkové čatní

Nektarinková pikantná dochucovacia omáčka. Chutney sa obvykle podáva v malom množstve k vegetariánskym jedlám. Zvlášť dobre dochutí napríklad zeleninové karí.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

15 min.

Náročnosť

stredná

Hrachovo špenátový prívarok

Hrachový prívarok inšpirovaný indickou kuchyňou.

Kuchtil

Dada

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

stredná

Karfiol s indickým korením

Recept na pikantný karfiol s indickým korením a cícerom. Ako prílohu môžeme podávať ryžu basmati.

Kuchtil

Zuzka

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

nízka

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť