Slovenská kuchyňa

 

Domáce zemiakové lokše

Domáce zemiakové lokše

Recept na prípravu chutných zemiakových lokší. Podávame ako prílohu k pečenej kačke či husi, alebo ich plníme slanými (kačacia pečeň) alebo sladkými (makovou, orechovou...) plnkami. Príprava je jednoduchá ale zamúčia celú kuchyňu :) Stoja však za to :)

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky zo zemiakového cesta pripravené s kyslou kapustou a pečenou slaninkou.

Kuchtil
Jurgason
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Bryndzový posúch so slaninou

Bryndzový posúch so slaninou

Vynikajúci slaný koláč z obľúbenej slovenskej bryndze.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Kôprová omáčka

Kôprová omáčka

Jednoducho skvelý prívarok pre všetkých milovníkov voňavého kôpru. Podávame s knedľou a vajíčkom vareným natvrdo.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
20 min.
Náročnosť
nízka

Úhrabky

Úhrabky

Tradičná lahôdka našich prastarých mám. Toto sýte jedlo bolo na jedálnom lístku hlavne v období zimy, keď boli už v pivnici uskladnené zemiaky a cibuľa, v súdku kvasená kapusta, v špajzi kus dobrej slaniny zo zabíjačky.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
vysoká

Krúpna baba s hubami

Krúpna baba s hubami

Tradičný pokrm zo slovenskej kuchyne. Namiesto masti je možné pokrm upiecť aj na oleji a stane sa z neho vegetariánska pochúťka.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
vysoká

Kapustovo-fazuľová polievka Šutolica (Šutelica)

Kapustovo-fazuľová polievka Šutolica (Šutelica)

Pôvodný recept na túto starodávnu polievku hovorí o jej príprave v kotlíku na ohni a pečení zemiakov v pahrebe. Ponúkame vám jednoduchú prípravu tejto chutnej a zdravej polievky v modernej kuchyni.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Tradičná čerešňová bublanina

Tradičná čerešňová bublanina

Tradičný recept na bublaninu z jemného, nadýchaného cesta.

Kuchtil
Norika
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Zemiakové guľky plnené udeným mäsom.

Zemiakové guľky plnené udeným mäsom.

Obľúbené zemiakové knedličky plnené údeným, podávame s opraženou cibuľkou a kyslou kvasenou kapustou.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
stredná

Bryndzový osúch s cibuľou

Bryndzový osúch s cibuľou

Obľúbený slaný osúch z bryndze a cibule.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Fučka

Fučka

Tradičná "prefúkaná" zemiaková kaša. Podávame ako samostatný pokrm s opraženou cibuľkou, alebo ako prílohu.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Slivkové gule so strúhankou

Slivkové gule so strúhankou

Tradičný a najjednoduchší recept na prípravu slivkových guliek v jemnom cestíčku.

Kuchtil
Elenka
Čas prípravy
1 h. 15 min.
Náročnosť
nízka

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky

Tradičné slovenské jedlo s unikátnou chuťou, vysokou energetickou hodnotou a pozitívnym vplyvom na tráviaci trakt.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
60 min.
Náročnosť
nízka

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Marhuľové guľky z tvarohového cesta

Babičkine marhuľové guľky z tvarohového cesta sú rýchlo a jednoducho pripravené. Recept s podrobnými krokmi postupu zvládne aj začiatočník.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
stredná

Zemský tysaj

Zemský tysaj

Párky na cibuli so zeleninou a zemiakmi.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Lokše

Lokše

Recept na chutné a jednoduché lokše.

Kuchtil
Zuzka
Čas prípravy
Náročnosť
stredná

Kakaovo-orechový závin

Kakaovo-orechový závin

Obľúbený koláč z jogurtového kysnutého cesta, zachutí všetkým deťom i dospelým.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
1 h. 30 min.
Náročnosť
stredná

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček

Tradičný symbol Veľkonočných sviatkov, ktorý poteší nie len vaše chuťové zmysly.

Kuchtil
Norika
Čas prípravy
Náročnosť
nízka

Dusené jahňacie pliecko

Dusené jahňacie pliecko

Recept na pomaly dusené jahňacie maso v rúre, navoňané rozmarínom a špikované cesnakom s balzamikovou redukciou.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
4 h. 10 min.
Náročnosť
stredná

Gemerské pirohy

Gemerské pirohy

Recept na vyprážané tvarohové pirohy v jemnom cestíčku so smotanou.

Kuchtil
Zuzka
Čas prípravy
30 min.
Náročnosť
nízka

Bobáľky s makom

Bobáľky s makom

Bobáľky, opekance, pupáľky, pupáky či pupáčiky...najobľúbenejšie sú z makom. Keďže je pokrm pomerne sýty malo by pripravené množstvo stačiť na uvedené 4 porcie. Ak sa vám to zdá málo, kľudne si množstvo ingrediencií zdvojnásobte.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
vysoká

Šúľance s tvarohom

Šúľance s tvarohom

Recept na domáce šúľance zo zemiakového cesta, posypané sladkým tvarohom.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
45 min.
Náročnosť
stredná

Bryndzové špagety

Bryndzové špagety

Recept na špagety s bryndzou, chrumkavou mrkvičkou, cibuľkou a koriandrom.

Kuchtil
Michal
Čas prípravy
40 min.
Náročnosť
stredná

Opekance-bobáľky

Opekance-bobáľky

Bobáľky, opekance, pupáľky... tradičný slovenský vianočný pokrm. Najčastejšie sa podávajú s makom, orechmi, tvarohom...ale chutnajú aj s bryndzou či kapustou. Ich názov a spôsob podávania sa v regiónoch líši. Z uvedeného množstva získate 250 g hotových bobáľkov. Podľa potreby ingrediencie zdvojnásobte.

Kuchtil
Dada
Čas prípravy
Náročnosť
stredná