Slivkové guľky zo zemiakového cesta

Slivkové guľky zo zemiakového cesta

Recept na prípravu klasických guliek zo zemiakového cesta, plnených slivkami. Slivkové gule doplníme obľúbeným druhom posýpky.

recept,fotorecept,zemiaky,slivky,mak mletý,Sladké jedlá

Sladké jedlá

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový-
cukor škoricový-
mak mletý-
maslo-
múka hrubá250gramov
slivky-
soľ1štipka
vajce slepačie1kus
zemiaky750gramov
škrob kukuričný1čajová lyžička

 

Recept

1. 

zemiaky 750 gramov

Múčnaté zemiaky (varný typ C poprípade B) v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame.

2. 

múka hrubá 250 gramov  soľ 1 štipka  vajce slepačie 1 kus  škrob kukuričný 1 čajová lyžička

Pridáme soľ, vajce, múku, škrob a vymiesime tuhšie cesto. Ak je cesto redšie, dosypeme múku.

3. 

cukor škoricový  slivky

Rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Cesto väčším pohárom alebo vykrajovátkom povykrajujeme (alebo nakrájame na štvorce) a do každého zabalíme očistenú a vykôstkovanú slivku, ktorú posypeme škoricovým cukrom alebo vanilkovým cukrom.

4. 

Guľky varíme v osolenej vode asi 8 minút, záleží na  veľkosti.

5. 

maslo  cukor práškový  mak mletý

Uvarené scedíme, prepláchneme studenou vodou a polejeme roztopeným maslom. Posypeme obľúbenou posýpkou z cukru s makom alebo orechmi.

Dobrú chuť!