Zemiakové pirohy

Zemiakové pirohy

Jemné, tradičné pirohy zo zemiakového cesta, naplnené slivkovým džemom, zjemnené roztopeným maslom, ktoré si môžete ochutiť podľa vlastnej fantázie.

recept,fotorecept,zemiaky,lekvár slivkový,mak mletý,Sladké jedlá

Sladké jedlá

Kuchtil

Počet porcií

5

Čas prípravy

60 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový-
cukor vanilkový1kus
kakao instantné (Granko)-
lekvár slivkový-
mak mletý-
maslo60gramov
múka polohrubá250gramov
orechy vlašské-
soľ1štipka
tvaroh hrudkovitý-
vajce slepačie1kus
zemiaky800gramov

 

Recept

1. Príprava cesta

zemiaky 800 gramov  vajce slepačie 1 kus  soľ 1 štipka  múka polohrubá 250 gramov

Zemiaky v šupke uvaríme. Necháme ich poriadne vychladnúť. Nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme štipku soli, vajce, múku a vypracujeme hladké cesto.
Tip: Dávame pozor, aby sa zemiaky nerozvarili. Zemiaky môžme vychladiť rýchlejšie v mraziacom boxe. Pri miesení cesta pridávame múku postupne toľko, koľko si cesto zoberie. Keď sa začne cesto oddeľovať, múku už nepridávame. Na cesto sú vhodné zemiaky varného typu B alebo C.

2. 

cukor vanilkový 1 kus  lekvár slivkový

Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 4mm a pomocou formičky vykrajujeme pirohy, na ktoré uložíme kôpku lekváru, môžme ho trošku posypať vanilkovým cukrom a piroh uzatvoríme.
Tip: ak nemáme formičku na pirohy použijeme pohár a okraje pritlačíme vidličkou.

3. 

Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, do ktorej sme pridali kvapku oleja asi 3 min. pokiaľ nevyplávajú na povrch.

4. 

maslo 60 gramov

Pirohy scedíme, opláchneme studenou vodou, aby sa nezlepili. Polejeme ich roztopeným maslom a premiešame.

5. 

mak mletý  tvaroh hrudkovitý  orechy vlašské  kakao instantné (Granko)  cukor práškový

Pirohy posypeme podľa chuti makom, alebo tvarohom, mletými orechmi, kakaom a práškovým cukrom.

Dobrú chuť!