Zavárame hrušky

Zavárame hrušky

Úžasne dobré zavárané hrušky, rozhodne vyskúšajte!

recept,fotorecept,hrušky,Zaváraniny,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zaváraniny

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

citrón-
cukor kryštálový-
grapefruit-
hrušky-
korenie klinčeky celé-
kyselina citrónová-
ocot-
voda0

 

Recept

1. 

hrušky

Na zaváranie používame tvrdé hrušky. Hrušky umyjeme a ošúpeme škrabkou na zemiaky.

2. 

voda  kyselina citrónová  ocot

Hrušky štvrtíme, menšie môžeme rozpoľovať. Odstránime jadrovník, zvyšky kalicha a zdrevnatené zbytky po stonke. Hrušky kladieme do studenej vody v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú v pomere 1 čajová lyžička na 3 litre vody. Môžeme ich vkladať aj do mierne octovej vody. Takto zachováme peknú farbu hrušiek a neočernejú nám.

3. 

citrón  grapefruit

Na dno zaváracieho pohára vložíme plátok citróna, povkladáme hrušky, aby sa ich čo najviac zmestilo, posledná vrstva má siahať 5 až 10 mm od okraja pohára. Namiesto plátku citróna môžeme dať plátok grepu, hrušky od neho získajú príjemnú kyslo - horkú chuť.

4. 

voda  cukor kryštálový  korenie klinčeky celé

Hrušky zalejeme nálevom z vody a cukru. Na 1 liter vody potrebujeme 650 g cukru. Nálev má siahať niekoľko milimetrov nad povrch hrušiek. Do každého pohára pridáme 2 - 3 klinčeky. Poháre uzavrieme a sterilizujeme pri teplote okolo 90°C 20 až 30 minút.

5. 

Do 720 ml zaváracieho pohára sa zmestí približne 470 g šúpaných hrušiek a 210 ml nálevu.

Dobrú chuť!