Dusená biela kapusta

Dusená biela kapusta

    

Dusenú hlávkovú kapustu podávame k pečenej kačiči alebo k pečeným bravčovým mäsám. Ak pri jej príprave použitý cukor necháme skaramelizovať bude mať hotový pokrm podľa stupňa karamelizácie vždy inú výslednú farbu.

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

nízka

 

 

1. Krájanie kapusty

kapusta hlávková biela 1600 gramov

Z povrchu hlávkovej kapusty odstránime poškodené listy a celú hlávku opláchneme pod tečúcou vodou. Kapustu osušíme a prekrojíme na štvrtiny. Krájame tenké prúžky, tvrdý stred - hĺub kapusty nekrájame. Pri krájaní otáčame kapustu tak aby sme hlúb v podstate okrájali.

Krájanie kapusty

2. Príprava cibuľovo - karamelového základu

cibuľa 300 gramov  olej slnečnicový 20 mililitrov  cukor kryštálový 2 polievkové lyžice

Cibuľu očistíme a nakrájame. V hlbokom hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu a podusíme chvíľu pod pokrievkou. Cibuľa nesmie prihorieť. Pridáme cukor a za stáleho miešanie ho skaramelizujeme do požadovanej farby.

Príprava cibuľovo - karamelového základu

3. 

soľ 2 čajové lyžičky  korenie rasca drvená 1 čajová lyžička  voda 100 mililitrov

Do hrnca pridáme pokrájanú kapustu, soľ a rascu. Dobre premiešame. Ak je kapusta suchšia a tuhšia (zimná) môžeme ju podľa potreby podliať vodou. Dusíme pod pokrievkou 20 - 30 minút za občasného premiešania.

4. 

ocot 4 polievkové lyžice

Do hotovej kapusty pridáme ocot a premiešame. Prípadne ju podľa chuti ešte dosolíme.

Dobrú chuť!

cibuľa300gramov
cukor kryštálový2polievkové lyžice
kapusta hlávková biela1600gramov
korenie rasca drvená1čajová lyžička
ocot4polievkové lyžice
olej slnečnicový20mililitrov
soľ2čajové lyžičky
voda100mililitrov