Veľkonočné judáše

Veľkonočné judáše

Judáše sú veľmi obľúbené veľkonočné pečivo, ktoré je známe už po niekoľko storočí.

recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka hladká,Koláče,Veľkonočné,Česká kuchyňa

Koláče

Česká kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

10

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

citrónová kôra1čajová lyžička
cukor kryštálový55gramov
cukor vanilkový20gramov
droždie čerstvé42gramov
maslo150gramov
mlieko polotučné 1,5%250mililitrov
múka hladká500gramov
soľ-
vajce slepačie1kus
vaječný žĺtok2kusy

 

Recept

1. Kvások

mlieko polotučné 1,5% 250 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový 55 gramov

Kvások pripravíme zmiešaním 1 PL cukru a rozdrobeného droždia v 100 ml vlažného mlieka.

2. Príprava cesta

múka hladká 500 gramov  maslo 150 gramov  vaječný žĺtok 2 kusy  citrónová kôra 1 čajová lyžička  soľ  cukor vanilkový 20 gramov

Cesto pripravíme zmiešaním múky, masla, citrónovej kôry, vanilkového cukru, zvyšku mlieka a kryštálového cukru. Pridáme žĺtka a štipku soli.

3. 

Cesto poriadne premiešame a vymiesime. Necháme kysnúť v teple cca 30 minút.

4. Tvoríme judáše

Cesto rozdelíme na 10 kúskov, z každého ušúľame valček a stočíme do vrkoča, špirály alebo zauzľujeme.

5. Pečieme

vajce slepačie 1 kus

Na plech položíme papier na pečenie, poukladáme naň judáše. Potrieme ich rozšľahaným vajcom. Niektoré môžeme posypať makom. Pečieme na 180 °C cca 20 minút.

Dobrú chuť!