Veľkonočné praclíky

Veľkonočné praclíky

Recept na slané veľkonočné praclíky.

recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka hladká,múka hladká,Slané chuťovky,Veľkonočné

Slané chuťovky

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový1čajová lyžička
droždie čerstvé42gramov
korenie rasca drvená-
mak-
mlieko polotučné 1,5%450mililitrov
múka hladká750gramov
semienka sezamové-
soľ1čajová lyžička
soľ-
tuk stužený - margarín180gramov
vajce slepačie2kusy

 

Recept

1. Príprava cesta

mlieko polotučné 1,5% 450 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový 1 čajová lyžička  múka hladká 750 gramov  soľ 1 čajová lyžička  vajce slepačie 1 kus  tuk stužený - margarín 180 gramov

Mlieko mierne zohrejeme, prilejeme ho k droždiu, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do hlbšej nádoby nasypeme múku, pridáme vajce, soľ, rozpustené maslo a pripravený kvások. Cesto do hladka vymiesime.

2. 

Cesto v nádobe uzavrieme a necháme cca pol hodinu kysnúť na teplom mieste.

3. 

múka hladká

Vykysnuté cesto položíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Vytvoríme z neho valce, ktoré nakrájame na viac častí.

4. 

Jednotlivé časti vyšúľame, prípadne len ľahko natiahneme na dĺžku cca 30 cm.

5. 

Zo šúľkov tvarujeme praclíky, ktoré po vytvarovaní necháme na doske podkysnúť.

6. 

vajce slepačie 1 kus  soľ  korenie rasca drvená  mak  semienka sezamové

Praclíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Každý praclík potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme soľou. Podľa chuti praclíky môžeme posýpať mletou rascou, makom, sezamovými semienkami a pod. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre, na strednom stupni, 25 minút.

7. 

Vychladené praclíky skladujeme v uzavretej nádobe.

Dobrú chuť!