Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec

Chutný koláč napečený pre šibačov

recept,fotorecept,hrozienka,droždie čerstvé,múka hladká,mandle lupienky,Koláče,Veľkonočné

Koláče

Kuchtil

Počet porcií

20

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

citrónová kôra½čajovej lyžičky
cukor kryštálový200gramov
droždie čerstvé42gramov
hrozienka150gramov
mandle lupienky30gramov
mlieko polotučné 1,5%400mililitrov
múka hladká1kilogram
olej slnečnicový9polievkových lyžíc
rum tmavý4polievkové lyžice
soľ-
vajce slepačie4kusy

 

Recept

1. Hrozienka namočíme do rumu

hrozienka 150 gramov  rum tmavý 4 polievkové lyžice

Hrozienka nasypeme do misky, zalejeme ich rumom. Hrozienka vsiaknu časť rumu.

2. Kvások

mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový

V 200 ml vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme štipku cukru. Kvások necháme vykysnúť.

3. Príprava cesta

múka hladká 1 kilogram  cukor kryštálový 200 gramov  citrónová kôra ½ čajovej lyžičky  olej slnečnicový 9 polievkových lyžíc  vajce slepačie 3 kusy  soľ

Do misy dáme múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, olej, štipku soli, citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume. Nakoniec pridáme kvások. Všetko spolu premiešame a vymiesime cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

4. 

vajce slepačie 1 kus  mandle lupienky 30 gramov

Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky. Každý z nich uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Rozšľahaným vajcom bochníky potrieme, posypeme lupienkami mandlí.

5. Pečieme

Pečieme na 180 °C cca 30- 40 minút.

Dobrú chuť!