Celozrnné šišky

Celozrnné šišky

Šišky, ktoré pri vyprážaní neabsorbujú takmer žiaden olej. Najlepšie sú čerstvé s jahodovým džemom i bez neho.

recept,fotorecept,droždie čerstvé,múka celozrnná,rum tmavý,Sladké jedlá,Fašiangy

Sladké jedlá

Kuchtil

Počet porcií

30

Čas prípravy

1 h. 20 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový2polievkové lyžice
cukor práškový-
cukor vanilkový-
droždie čerstvé42gramov
džem jahodový-
džem ovocný-
maslo30gramov
mlieko polotučné 1,5%400mililitrov
múka celozrnná350gramov
múka polohrubá400gramov
olej fritovací-
olej slnečnicový-
rum tmavý4polievkové lyžice
vajce slepačie2kusy

 

Recept

1. Príprava cesta na šišky

mlieko polotučné 1,5% 400 mililitrov  droždie čerstvé 42 gramov  cukor kryštálový 2 polievkové lyžice  múka polohrubá 400 gramov  múka celozrnná 350 gramov  vajce slepačie 2 kusy  maslo 30 gramov  rum tmavý 4 polievkové lyžice

Mlieko mierne zohrejeme, pridáme k nemu rozdrobené kvasnice, cukor a asi 1 lyžičku z odváženej múky. Necháme vzísť kvások. Do misy nasypeme obe múky, pridáme kvások, vajcia, roztopené maslo a rum. Dobre vymiesime a necháme kysnúť cca 30 minút na teplom mieste, zakryté.

2. 

Po vykysnutí cesta pomúčime dosku a cesto rovnomerne na asi 1,5 cm hrubo rozvaľkáme.

3. Vykrajovanie šišiek

Z rozvaľkaného cesta pomocou hrnčeka, alebo pohára s väčším priemerom vykrajujeme šišky. Do každej šišky spravíme prstom do stredu priehlbinku.

4.  Vyprážanie šišiek

olej fritovací  olej slnečnicový

V panvici rozohrejeme olej a vkladáme doň šišky. Vždy najprv stranou na ktorej je priehlbina. Vypražíme, otočíme a vypražíme z druhej strany. Vyberieme na tanier.

5. 

cukor práškový  cukor vanilkový

Práškový cukor premiešame s vanilkovým a obaľujeme v ňom ešte teplé, nie však horúce šišky.

6. 

džem jahodový  džem ovocný

Podávame s jahodovým, alebo iným džemom vloženým do priehlbiny. Chutia aj bez džemu, len obalené v cukre. Z uvedenej dávky pripravíme cca 30 kusov šišiek.

Dobrú chuť!