Domáce sušené paradajky s bazalkou a cesnakom

Domáce sušené paradajky s bazalkou a cesnakom

Úžasne chutná delikatesa nabitá vitamínmi. Samotné naloženie paradajok je jednoduchý proces, ale sušenie zaberie nejaký ten čas. My sme použili elektrickú sušičku, ktorá suší rovnomerne, paradajky neuvarí, ani neupečie. Spotreba elektrickej energie je pri nej pomerne nízka. Výsledok však skutočne stojí za trpezlivosť.

recept,fotorecept,paradajky,cesnak,bazalka,Zaváraniny,Bezlepkové,Bezlaktózové

Zaváraniny

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

bazalka-
cesnak-
ocot balzamikový-
olej olivový0
paradajky-

 

Recept

1. 

paradajky

Paradajky umyjeme, nakrájame na hrubšie, asi 0,5 - 0,7 cm plátky a poukladáme na sitá sušičky. Počas procesu sušenia plátky paradajok otáčame.

2. 

ocot balzamikový

Správne usušené paradajky sú jemne "gumové", nesmú sa lámať. Postupne ich odoberáme zo sít, ukladáme na tanier. Keď máme všetky usušené, jemne ich postriekame vínnym octom a premiešame. Vínny ocot ich skvelo ochutí a zabráni prípadnému procesu kazenia.

3. 

olej olivový

Paradajky preložíme do misky, zalejeme lyžičkou oleja a premiešame.

4. 

cesnak  bazalka

Očístíme cesnak a po dĺžke ho prekrojíme na polovice, alebo štvrtiny. Cesnak spolu s listami bazalky pridáme k paradajkám, premiešame...

5. 

olej olivový

... a natlačíme do menšieho zaváracieho pohára. Zalejeme olejom, uzatvoríme viečkom a uložíme do chladničky. Necháme odležať asi 3 týždne a konzumujeme. Olej, ktorý nám zostane po konzumácii je veľmi chutný na zeleninový šalát.

Dobrú chuť!