Karamelová torta

Karamelová torta

Tak jemná, tak sladká, tak famózna torta s chuťou toffifee! Vyskúšajte a zistíte, že aj na malej porcii si skvelo pochutíte!

recept,fotorecept,cukor práškový,cukor práškový,čokoláda,čokoláda,cukor kryštálový,cukor kryštálový,čokoláda biela,čokoláda biela,čokoláda 85%,Torty

Torty

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

Kategórie

Torty  

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový140gramov
cukor práškový140gramov
kakao - prášok60gramov
maslo-
maslo20gramov
mlieko polotučné 1,5%100mililitrov
múka hladká-
múka hladká60gramov
orechy lieskové-
smotana kyslá (10% tuku)4polievkové lyžice
smotana na šľahanie ( 40% tuku)130mililitrov
smotana na šľahanie (30-33% tuku)50mililitrov
vaječný bielok8kusov
vaječný žĺtok8kusov
čokoláda50gramov
čokoláda 85%60gramov
čokoláda biela220gramov

 

Recept

1. 

vaječný bielok 4 kusy

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

2. 

cukor práškový 70 gramov

Pridáme cukor...

3. 

múka hladká 20 gramov  kakao - prášok 20 gramov

... múku a kakao.

4. 

čokoláda 25 gramov  smotana kyslá (10% tuku) 2 polievkové lyžice

Nakoniec pridáme nastrúhanú čokoládu a kyslú smotanu. Všetko spolu premiešame.

5. 

maslo  múka hladká

Forma na tortu rozkladacia ø 24 cm

Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.

6. 

Pečieme 30 min. pri teplote 180°C.

7. 

vaječný bielok 4 kusy  cukor práškový 70 gramov  múka hladká 40 gramov  kakao - prášok 40 gramov  čokoláda 25 gramov  smotana kyslá (10% tuku) 2 polievkové lyžice

Z rovnakého množstva ingrediencií a rovnakým postupom upečieme druhý korpus.

8. 

vaječný žĺtok 8 kusov

Žĺtka vyšľaháme do peny.

9. 

cukor kryštálový 70 gramov

Cukor rozpustíme a vytvoríme karamel.

10. 

mlieko polotučné 1,5% 100 mililitrov

Do karamelu pridáme mlieko a karamel v ňom rozpustíme. Pridáme žĺtka a varíme kým nám kaša nezačne hustnúť. Hrniec z ohňa odstavíme a ďalej miešame, až kým krém nebude dostatočne hustý. Ak sa nám zdá, že krém nehustne, vrátime naspäť na oheň a krátko povaríme.

11. 

čokoláda biela 120 gramov  smotana na šľahanie ( 40% tuku) 50 mililitrov

Po odstavení necháme v kréme roztopiť čokoládu a po úplnom vychladení primiešame smotanu. Všetko spolu prešľaháme.

12. 

Krém rozotrieme na upečený a vychladený korpus a prikryjeme druhým korpusom.

13. 

cukor kryštálový 70 gramov  smotana na šľahanie ( 40% tuku) 80 mililitrov

Cukor pomaly zohrejeme a vytvoríme karamel. Pridáme smotanu a karamel v nej rozpustíme.

14. 

maslo 20 gramov

Polevu odstavíme a pridáme do nej maslo.

15. 

čokoláda biela 100 gramov

Nakoniec primiešame bielu čokoládu, ktorá sa v poleve rozpustí.

16. 

Karamelovú polevu vylejeme na tortu a uhladíme.

17. 

čokoláda 85% 60 gramov  smotana na šľahanie (30-33% tuku) 50 mililitrov  orechy lieskové

Čokoládu rozpustíme v smotane, necháme mierne vychladnúť a vylejeme na stred torty. Ozdobíme opraženými lieskovcami.

Dobrú chuť!