Zemiakové guľky plnené makom

Zemiakové guľky plnené makom

"Nastrieľajte" do seba naše gule plné vápnika :) Nielenže si úžasne pochutíte, ale aj vaše kosti sa potešia :) Mňam!

recept,fotorecept,zemiaky,mak mletý,Sladké jedlá

Sladké jedlá

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

1 h. 30 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový80gramov
lekvár slivkový80gramov
mak mletý200gramov
maslo-
mlieko plnotučné 3,5%120mililitrov
múka hladká-
pšeničná krupica (detská dehydrovaná)280gramov
soľ1štipka
vajce slepačie2kusy
zemiaky900gramov

 

Recept

1. 

zemiaky 900 gramov

Zemiaky varíme vo vode 20-25 min., necháme vychladnúť a ošúpeme.

2. 

Najemno postrúhame.

3. 

vajce slepačie 2 kusy  soľ 1 štipka

Pridáme soľ a vajíčka.

4. 

pšeničná krupica (detská dehydrovaná) 280 gramov

Prisypeme krupicu a vypracujeme cesto. Cesto necháme asi pol hodinu postáť.

5. 

mlieko plnotučné 3,5% 120 mililitrov  cukor kryštálový 80 gramov

V hrnci privedieme do varu mlieko s cukrom.

6. 

mak mletý 200 gramov

Prisypeme mak a premiešame. Necháme vychladnúť.

7. 

lekvár slivkový 80 gramov

Vmiešame lekvár.

8. 

Z maku vytvoríme guľôčky (priemer asi 2-2,5 cm).

9. 

múka hladká

Na pomúčenej doske vytvoríme z cesta valček (hrúbka 4,5 cm). Valček rozkrájame na kolieska hrubé asi 1,5 cm (na 35 kusov).

10. 

Z každého kúska cesta vytvoríme placku, vložíme dnu makovú guľôčku a zabalíme. Pregúľame v múke na doske.

11. 

Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s trochou soli. Do vriacej vody vkladáme guľôčky a po vyplávaní ich 4-5 minút povaríme.

12. 

Guľôčky vyberieme dierkovanou naberačkou.

13. 

maslo

Polejeme rozpusteným maslom.

Dobrú chuť!