Slaný syrový veniec

Slaný syrový veniec

Výborná, rýchla slaná chuťovka, vhodná ako pohostenie nielen na veľkonočné sviatky.

recept,fotorecept,syr Gouda,balkánsky syr,cesto lístkové,Slané chuťovky,Veľkonočné

Slané chuťovky

Kuchtil

Počet porcií

12

Čas prípravy

40 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

balkánsky syr150gramov
cesto lístkové275gramov
korenie rasca drvená-
maslo20gramov
maslo-
múka hladká0
syr Gouda60gramov
vajce slepačie1kus

 

Recept

1. 

syr Gouda 60 gramov

Syr najemno postrúhame.

2. 

maslo 20 gramov

Maslo rozpustíme.

3. 

vajce slepačie 1 kus

Vajce rozšľaháme a primiešame do neho ľahko vychladené maslo.

4. 

balkánsky syr 150 gramov

Syr najemno rozdrvíme, alebo tiež postrúhame.

5. 

K balkánskemu syru pridáme syr gouda, prilejeme 3/4 vajíčka s maslom. Dobre premiešame.

6. 

cesto lístkové 275 gramov  múka hladká

Lístkové cesto zvinuté na papieri roztočíme, preložíme na pomúčenú dosku a po dĺžke prekrojíme na tri rovnako veľké pásy. Do stredu pásov rovnomerne rozdelíme syrovú plnku. Okraje cesta potrieme časťou 1/3 vajíčka s maslom. Okraje po dĺžke preložíme, ako keby sme ich chceli stočiť do rolády.

7. 

Zapletieme vrkoč.

8. 

maslo  múka hladká  korenie rasca drvená

Vrkoč preložíme do kruhovej formy vymastenej maslom a vysypanej múkou (priemer 24 cm) a stočíme do venca. Potrieme zvyškom vajíčka a posypeme podľa chuti rascou.

9. 

Pečieme 20 min. pri teplote 180°C.

10. 

Slaný koláč necháme mierne vychladnúť a preložíme na tanier.

11. 

Pokrájame a servírujeme. Koláč je najlepší čerstvý, ale je dobrý aj na druhý deň po upečení, avšak plnka stuhne.

Dobrú chuť!