Chalupárske langoše

Chalupárske langoše

Tie najfantastickejšie nadýchané a chrumkavé langoše, pripravené na pekne rozhorenom dreve na vonkajšom ohnisku. Recept na ich prípravu ponúkame s čo najpresnejším postupom :) a s prísnym pracovným zaradením všetkých zúčastnených :)

recept,fotorecept,múka hladká,smotana kyslá (10% tuku),mlieko plnotučné 3,5%,mlieko plnotučné 3,5%,droždie čerstvé,cesnak,Bezmäsité hlavné jedlá,Recepty na gril

Bezmäsité hlavné jedlá

Kuchtil

Počet porcií

16

Čas prípravy

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cesnak6strúčikov
cukor kryštálový½čajovej lyžičky
droždie čerstvé42gramov
kečup-
mlieko plnotučné 3,5%500mililitrov
múka hladká1kilogram
múka hladká1čajová lyžička
múka hladká-
olej na vyprážanie-
smotana kyslá (10% tuku)250gramov
smotana kyslá (10% tuku)-
soľ morská2.5čajovej lyžičky
syr Eidam-
vajce slepačie1kus
voda4polievkové lyžice

 

Recept

1. 

mlieko plnotučné 3,5% 200 mililitrov  múka hladká 1 čajová lyžička  cukor kryštálový ½ čajovej lyžičky  droždie čerstvé 42 gramov

Šikovný kuchár si pripraví kvások z teplého mlieka, múky, cukru a droždia.

2. 

múka hladká 1 kilogram  vajce slepačie 1 kus  smotana kyslá (10% tuku) 250 gramov  soľ morská 1.5 čajovej lyžičky  mlieko plnotučné 3,5% 300 mililitrov

Do misy nasype múku, pridá vajce, smotanu, soľ, vlažné mlieko a pripravený kvások.

3. 

Cesto vymiesi, tak aby sa od stien misky, v ktorej sa miesi, odliepalo. Cesto prikryje a nechá na teplom mieste vykysnúť.

4. 

Z vykysnutého cesta si vytvaruje malé bochníky, ktoré nechá na pomúčenej doske 10 minút podkysnúť.

5. 

olej na vyprážanie

Kuchár cesto pripravil a teraz potrebuje dvoch pomocníkov. Prvý pomocník založí a rozhorí oheň, položí rošt, pripraví väčšiu panvicu, ktorá už bude takto navždy odsúdená na použitie na otvorenom ohni (ak ju nebude chcieť po akcii vyčistiť) a zohreje v panvici olej. Naďalej sa stará o oheň, pričom si v kútiku ohniska pripraví ďalšiu "vatričku", z ktorej postupne odoberá horiace drevo a podkladá ho pod panvicu.

6. 

Keď je olej dostatočne horúci, kuchár v rukách rozťahá bochník na langoš.

7. 

múka hladká

Najlepšie je, ak si malý roztiahnutý langoš položí na podnos s trochou múky aby ľahko povolil. Po chvíli ho vezme, a opäť v rukách roztiahne na veľkýýýý langoš...

8. 

...a tu nastúpi prvý pomocník, ktorý rukou v ohňovzdornej rukavici zloží panvicu z ohňa. Kuchár do nej langoš položí, za dôležitej asistencie druhého pomocníka - ten mu prípadne na okraji skrkvaný langoš, v panvici vidličkami, trochu narovná. Prvý pomocník položí panvicu na oheň...a všetci šťastne sledujú ako sa langoš krásne nafukuje :)

9. 

Druhý pomocník dvoma vidličkami, za asistencie prvého, langoš otočí a upečie z druhej strany. Kuchár sa už o pečenie nestará, len si rýchlo pripravuje ďalšie langoše z cesta.

10. 

Druhý a prvý pomocník spoločnými silami vyberú upečený langoš z oleja, nechajú stiecť prebytočný olej späť do panvice...hotové langoše druhý pomocník ukladá na seba. A takto to pomerne rýchlo pokračuje, kým nie sú všetky bochníky spracované a upečené.

11. 

cesnak 6 strúčikov  soľ morská 1 čajová lyžička  voda 4 polievkové lyžice  smotana kyslá (10% tuku)  syr Eidam  kečup

Tretí pomocník očistí cesnak a prelisuje ho do misky. Pridá soľ, vlažnú vodu a rozmieša. Štvrtý pomocník rozmieša smotanu. Piaty pomocník postrúha syr. Šiesty pomocník prinesie kečup...a pes sa motá popod nohy :)

12. 

Cesnak podáme k langošom spolu so smotanou, strúhaným syrom, kečupom...a ďalšími ingredienciami podľa chuti. A práve podľa svojej chuti si každý sám svoj langoš pripraví :)

13. 

Mňaáááám :)

Dobrú chuť!