Awase Dashi

Awase Dashi

Recept na prípravu veľmi univerzálneho vývaru z morskej riasy Kombu a vločiek z údeného tuniaka Katsuobushi. Využiť sa dá napríklad na prípravu miso polievky.

recept,fotorecept,katsuobushi,morské riasy Kombu,Mäsové polievky,Japonská kuchyňa,Bezlepkové,Bezlaktózové

Mäsové polievky

Japonská kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

Čas prípravy

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

katsuobushi30gramov
morské riasy Kombu20gramov
voda1liter

 

Recept

1. 

morské riasy Kombu 20 gramov

Plátky morských rias kombu očistíme nasucho od prípadného bieleho povlaku.

2. 

Do plátkov rias priečne zastrihneme nožnicami na viacerých miestach, aby sa z nich pri ďalšom spracovaní uvoľnilo viac chuti.

3. 

voda 1 liter

Riasy Kombu vložíme do hrnca a zalejeme vlažnou vodou. Necháme namočené 3 hodiny.

4. 

Hrniec s riasami a vodou postavíme na sporák, a na strednom ohreve privedieme takmer k varu. Ak sa na povrchu vytvorí pena, odoberieme ju lyžičkou. Pozor, voda nesmie zovrieť, inak by bol vývar horký.

5. 

Hrniec odstavíme z ohrevu, necháme trochu vychladnúť a vyberieme kúsky riasy z vývaru.

6. 

katsuobushi 30 gramov

Do vývaru pridáme vločky z tuniaka bonito a spolu privedieme k varu na 30 sekúnd.

7. 

Vývar precedíme a z vločiek vymačkáme všetku šťavu.

Dobrú chuť!