Basmati ryža- základný recept na prípravu

Basmati ryža- základný recept na prípravu

Basmati je dokonalá dlhozrnná ryža, s nezameniteľnou orieškovou chuťou, ktorá je ľahko stráviteľná a úplne bezlepková. Má nízky glykemický index a menej kalórií, ako iné druhy ryže. Pri varení sa vôbec nezlepí a nielen preto si ju určite zamilujete.

recept,fotorecept,ryža basmati biela,Ryža,Indická kuchyňa,Bezlepkové,Bezlaktózové

Ryža

Indická kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

4

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

nízka

 

Ingrediencie

Ingrediencie

ryža basmati biela200gramov
soľ himalájska ružová1čajová lyžička
voda-
voda350mililitrov

 

Recept

1. 

ryža basmati biela 200 gramov  voda

Ryžu niekoľkokrát dobre premyjeme v studenej vode. Potom ju na 30 minút namočíme do studenej vody a po uplynutí uvedeného času scedíme.

2. 

voda 350 mililitrov  soľ himalájska ružová 1 čajová lyžička

V hrnci (najlepšie v nerezovom, s dvojitým dnom) necháme zovrieť vodu so soľou. Pridáme scedenú ryžu, počkáme kým začne voda opäť vrieť. Oheň stiahneme, hrniec zakryjeme pokrievkou a 5 minút varíme. Oheň vypneme a necháme 15 minút odstáť.

3. 

Uvarenú ryžu jemne prekypríme vidličkou. Ihneď podávame, alebo ju preložíme do inej nádoby, aby sa v horúcom hrnci nedovárala.

Dobrú chuť!