Tiramisu

Tiramisu

Jemný taliansky dezert.

recept,fotorecept,vaječný žĺtok,mascarpone,piškóty dlhé,Zákusky,Talianska kuchyňa

Zákusky

Talianska kuchyňa

Kuchtil

Počet porcií

6

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor práškový100gramov
kakao - prášok-
káva zrnková mletá-
kávový likér30mililitrov
mascarpone500gramov
piškóty dlhé300gramov
rum tmavý-
vaječný bielok4kusy
vaječný žĺtok4kusy
voda-

 

Recept

1. 

vaječný bielok 4 kusy

Z vaječných bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

2. 

vaječný žĺtok 4 kusy  cukor práškový 100 gramov  mascarpone 500 gramov  rum tmavý

Žĺtka vymiešame s cukrom v horúcom vodnom kúpeli, vychladíme a vmiešame mascarpone. Vyšľahané bielka tiež prešľaháme v horúcom vodnom kúpeli a po vychladení vmiešame do mascarpone. Môžeme primiešať pár kvapiek rumu.

3. 

piškóty dlhé 300 gramov

Piškóty poukladáme do hlbokej hranatej misky.

4. 

voda  káva zrnková mletá  kávový likér 30 mililitrov

Uvaríme asi 200 ml presso kávy a zmiešame ju podľa chuti s kávovým alebo mandľovým likérom. Časťou kávy, pomocou polievkovej lyžice, polejeme piškóty, alebo piškóty postupne ale rýchlo v káve máčame.

5. 

Na piškóty navrstvíme tretinu mascarpone krému, opäť kladieme piškóty, polievame kávou a ešte raz zopakujeme.

6. 

Vytvoríme tri vrstvy, pričom posledná je vrstva krému.

7. 

kakao - prášok

Povrch posypeme kakaom preosiatym cez sitko.

8. 

Dezert uložíme na niekoľko hodín do chladničky. Po stuhnutí môžeme krájať a servírovať.

Dobrú chuť!