špargľa biela

Špargľa (Asparagus officinalis) je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Obsahuje vitamíny A, B 2, B 6, C a kyselinu listovú. Z minerálnych látok má významné množstvo draslíka a horčíka. Obsahuje látku glutatión, ktorá má priaznivý vplyv na vitalitu mužských spermií. Je bohatým zdrojom vlákniny.

 

IMG_2273.jpg

Špargľu sa odporúča konzumovať ako prevenciu proti rakovine, pomáha pri ochoreniach močových ciest, má priaznivý vplyv na srdce, znižuje krvný tlak, pomáha pri kožných ochoreniach, cukrovke a obezite. Má dobrý vplyv na pamäť a koncentráciu. Dokonca sa jej pripisujú afrodiziakálne schopnosti. Farba špargle závisí od pestovateľských podmienok. Najčastejšie sa na trh dostane špargľa biela - rastie v tme pod násypom zeme, na fialovú sa mení vplyvom slnečných lúčov, zelená rastie na záhonoch a vytŕča zo zeme. Špargľu konzumujeme uvarenú, čo najčerstvejšiu a pre obsah dusičnanov sa po kuchynskej úprave neodporúča opätovne zohrievať. Špargľu pod hlavičkou ošúpeme, odrežeme kúsok spodných drevitých častí a obvaríme vo vode so soľou, cukrom a octom či citrónovou šťavou. Vhodná je aj úprava v parnom hrnci.

 

 

 

Nutričné hodnoty

g /100gKJ /100gKcal /100g
energia10024
tuky0.20
cukry4.10
bielkoviny2.10

 

Merné jednotky

g
ks

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o.  •  Poháňané systémom Master_CMS 7  •  Prihlásiť