RECEPTY

Vianočná štóla

Vianočná štóla

Sladučký kysnutý koláč plný chutných ingrediencií. Traduje sa, že upečená štóla by mala do konzumácie aspoň 14 dní postáť. Vraj sa spoja chute ... Naša štóla je vhodná na konzumáciu hneď po upečení. Môže samozrejme postáť, ale táto Vianoc nedočká :)

recept,fotorecept,hrozienka,kandizované ovocie mix,mandle lupienky,Sladké raňajky,Vianočné recepty

Sladké raňajky

Kuchtil

Počet porcií

14

Čas prípravy

2 h. 30 min.

Náročnosť

vysoká

 

Ingrediencie

Ingrediencie

citrónová kôra1polievková lyžica
cukor kryštálový30gramov
cukor práškový60gramov
cukor práškový-
droždie čerstvé30gramov
hrozienka100gramov
kandizované ovocie mix100gramov
mandle lupienky100gramov
maslo250gramov
mlieko polotučné 1,5%150mililitrov
múka hladká200gramov
múka polohrubá200gramov
orechy vlašské mleté50gramov
rum tmavý-
vaječný žĺtok3kusy

 

Recept

1. 

hrozienka 100 gramov  rum tmavý

Hrozienka umyjeme a zalejeme ich zarovno rumom.

2. 

kandizované ovocie mix 100 gramov

K hrozienkam pridáme kandizované ovocie, premiešame a necháme tieto dobroty v rume marinovať :)

3. 

mlieko polotučné 1,5% 150 mililitrov  cukor kryštálový 30 gramov  droždie čerstvé 30 gramov

Do teplého mlieka pridáme cukor a droždie. Necháme vzísť kvások.

4. 

múka hladká 200 gramov  múka polohrubá 200 gramov  vaječný žĺtok 3 kusy  maslo 150 gramov  cukor práškový 60 gramov  citrónová kôra 1 polievková lyžica

Do misy nasypeme obe múky, pridáme žĺtka, rozpustené maslo, cukor, postrúhanú citrónovú kôru a prilejeme kvások.

5. 

Vymiesime cesto a necháme ho prikryté hodinu kysnúť na teplom mieste.

6. 

Z hrozienok a ovocia zlejeme rum ktorý sa nevsiakol. Rum vypijeme :) a hrozienka s ovocím prisypeme k cestu.

7. 

mandle lupienky 100 gramov  orechy vlašské mleté 50 gramov

Pridáme nasekané mandle (prípadne mandľové lupienky) a mleté orechy.

8. 

Opäť dobre vymiesime, zakryjeme a necháme pol hodinu kysnúť.

9. 

Vykysnuté cesto položíme na papier na pečenie vo veľkosti plechu. Cesto zľahka rozvaľkáme do oválu. Pomocou papiera preložíme najprv jednu a potom druhú stranu smerom do stredu.

10. 

Štólu aj s papierom presunieme na plech.

11. 

Zakryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C asi 45 minút. Na posledných 10 minút pečenia alobal odstránime.

12. 

maslo 100 gramov

Do upečenej horúcej štóle dôkladne povtierame rozpustené maslo.

13. 

cukor práškový

Potom ju posypeme preosiatym práškovým cukrom tak, aby sa vytvorila pomerne hrubá cukrová vrstva. Práve vďaka maslu sa cukor na štólu dobre prichytí.

14. 

Necháme vychladnúť a môžeme podávať. Uchovávame v uzatvorenej nádobe.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies