svetvomne.sk

Veľkonočný vrkoč

Jemný kysnutý koláč plný chutných plniek.

 

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

 

 
 

1. Príprava cesta

droždie čerstvé 42 g  mlieko polotučné 1,5% 2 dl  múka hladká 250 g  múka polohrubá 250 g  cukor práškový 70 g  soľ  vajce slepačie 1 ks  maslo 150 g

Mlieko trochu zohrejeme, nalejeme do rozdrobených kvasníc, pridáme 1 čajovú lyžičku cukru a 1 čajovú lyžičku múky a necháme vzísť kvások. Do hlbšej nádoby nasypeme obe múky, pridáme cukor, štipku soli, vajce a roztopené maslo. Pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.

Príprava cesta

2. Príprava plniek

krém orieškovo-kakaový 250 g  mak mletý 150 g  mlieko polotučné 1,5% 50 ml  cukor kryštálový 100 g  orechy vlašské 100 g

Orieškovo - nugátový krém: hotový výrobok. Maková plnka: mak zomelieme (najľahšie v mlynčeku na kávu). Mlieko privedieme do varu a vlejeme do maku, zamiešame. Pridáme cukor a znovu dobre vymiešame. Orechy: nožom na doske nasekáme.

Príprava plniek

3. Plnenie cesta

Cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika. Cesto je jemné a krehké, preto s ním pracujeme opatrne aby sa netrhalo. Po dĺžke ho prekrojíme na polovice.

Plnenie cesta

4. 

Na jednu polovicu rozotrieme makovú plnku. Na druhú polovicu orieškovo - nugátový krém ktorý posypeme orechmi.

5. 

Okraje každého cesta zvlášť spojíme tak, aby nám vznikli dva samostané obdĺžniky.

6. 

Opatrným prekladaním plnených ciest vytvoríme jednoduchý vrkoč.

7. Pečenie

voda 2 PL  cukor práškový 3 PL

Vrkoč preložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Na vrchnej časti ho jemne nožíkom na niekoľkých miestach narežeme. Vo vode rozpustíme cukor a týmto roztokom potrieme koláč pred pečením.

Pečenie

8. 

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C cca 40 minút. Po vychladnutí koláč uskladníme v uzatvorenej nádobe, aby neoschol.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť