RECEPTY

Jahodová torta z rolády

Jahodová torta z rolády

Letná, osviežujúca tortička ochutená jemným smotanovým krémom a čerstvými jahodami zo záhradky.

recept,fotorecept,smotana kyslá (14-18% tuku),smotana na šľahanie (30-33% tuku),jahody,Torty

Torty

Kuchtil

Počet porcií

10

Čas prípravy

50 min.

Náročnosť

stredná

 

Ingrediencie

Ingrediencie

cukor kryštálový50gramov
cukor práškový100gramov
cukor vanilkový2kusy
jahody320gramov
kypriaci prášok do pečiva½balíčka
lekvár jahodový-
múka polohrubá100gramov
olej slnečnicový2polievkové lyžice
sirup ovocný5polievkových lyžíc
smotana kyslá (14-18% tuku)500gramov
smotana na šľahanie (30-33% tuku)250mililitrov
vajce slepačie5kusov
voda1polievková lyžica
želatinový stužovač1balíček

 

Recept

1. Príprava cesta na roládu

múka polohrubá 100 gramov  cukor práškový 100 gramov  vajce slepačie 5 kusov  kypriaci prášok do pečiva ½ balíčka  olej slnečnicový 2 polievkové lyžice  voda 1 polievková lyžica

Žĺtky, cukor, olej a vodu vyšľaháme do peny, pridáme múku s práškom do pečiva a zvlášť vyšľahaný sneh z bielkov.

2. 

Cesto vylejeme na veľký, vymastený a pomúčený plech, alebo použijeme papier na pečenie, lepšie sa bude manipulovať s cestom. Cesto pečieme cca 10 - 15 minút v rozpálenej rúre.

3. 

lekvár jahodový  sirup ovocný 5 polievkových lyžíc

Piškótu ešte za horúca vyklopíme na utierku a stočíme do rolády, necháme pár minút vychladiť. Potom roládu rozprestrieme, nattrieme lekvárom, polejeme sirupom a opäť stočíme do rolády.

4. 

Roládu nakrájame na plátky hrubé asi 1cm a rovnomerne rozložíme na dno okrúhlej misky (priemer cca 20cm). Ak nám roláda zostane, môžeme ju neskôr ešte poukladat na povrch plnky. TIP: Aby sa torta ľahšie vyklopila z misky môžeme vystlať dno priesvitnou potravinárskou fóliou.

5. Príprava plnky

smotana kyslá (14-18% tuku) 500 gramov  smotana na šľahanie (30-33% tuku) 250 mililitrov  želatinový stužovač 1 balíček  cukor vanilkový 2 kusy  cukor kryštálový 50 gramov

Kyslú smotanu zmiešame s cukrom a vanilkovým cukrom, opatrne vmiešame vyšľahanú sladkú smotanu. Na spevnenie môžeme ešte pridať želatínu. TIP1: Aby torta po vyklopení "nepadala" a bola tuhá mali by sme použiť 16%-nú kyslú smotanu a 33%-nú šľahačku. TIP2: Želatínu vysypeme do pohára, so 4 čajovými lyžičkami vody. Necháme 10 minút napučať. Potom želatínu zohrejeme, kým sa nerozpustí a hneď pridáme do smotanovej plnky, zamiešame a nalejeme polovicu plnky na roládu.

6. 

jahody 320 gramov

Na plnku porozkladáme sterilizované jahody (môžeme použiť aj čerstvé) a zalejeme zvyškom plnky. Tortu dáme najlepšie na noc do chladničky, aby stuhla.

7. 

Na druhý deň, tortu vyklopíme na servírovací tanier.

8. 

Ozdobíme čerstvými jahodami, čerstvou mätou. Môžeme podávať.

Dobrú chuť!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 8 • Prihlásiť  • Upraviť nastavenia cookies