svetvomne.sk

Bryndzové pirohy

Obľúbené tradičné slovenské pirohy so smotanou a slaninou. Servírujeme podľa chuti posypané nasekanou pažítkou, nasekaným kôprom, alebo smaženou cibuľkou.

 

Počet porcií: 8

Čas prípravy: 1 h. 30 min.

    

Kuchtil: 

Hodnotenie: 

 

Kategórie:   

 

 
 
bryndza250gramov
maslo50gramov
masť bravčová2čajové lyžičky
múka hladká
múka polohrubá700gramov
olej slnečnicový2polievkové lyžice
slanina prerastená400gramov
soľ2čajové lyžičky
voda300mililitrov
voda
voda3.5litra
zemiaky400gramov

1. 

zemiaky 400 g

Zemiaky uvaríme v šupke (najlepšie deň vopred). Vychladené ich ošúpeme a najemno postrúhame. Z uvedeného množstva nám zostane po ošúpaní a nastrúhaní 300 g čistých zemiakov. Tie rozdelíme na polovicu.

2. Cesto na pirohy

múka polohrubá 700 g  voda 300 ml

Jednu polovicu pripravených zemiakov (150g) vložíme do hlbokej nádoby, pridáme múku a vodu. Vymiesime tuhé, kompaktné cesto.

Cesto na pirohy

3. 

Cesto preložíme na pracovnú dosku, opäť ho dobre premiesime a rozdelíme na tri bochníky. Každý bochník ešte samostatne na doske vymiesime. Bochníky prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme ich 20 minút odpočívať.

4. Bryndzová plnka do pirohov

maslo 50 g  bryndza 250 g

Druhú polovicu pripravených zemiakov (150g) vymiešame s maslom a bryndzou.

Bryndzová plnka do pirohov

5. Slaninové oškvarky

slanina prerastená 400 g

Slaninu nakrájame na menšie kocky a častým premiešavaním vypražíme oškvarky.

Slaninové oškvarky

6. 

múka hladká

Bochník cesta vyvaľkáme natenko (2mm) na pomúčenej doske. Cesto je pevné, ale zároveň pružné a vláčne, dobre sa s ním pracuje. Pomocou formičky na pirohy vykrojíme kolieska. Kolieska môžeme vykrojiť aj väčším hrnčekom.

7. 

Do stredu každého kolieska vložíme časť plnky - primerane k veľkosti kolieska. Koliesko vložíme do formičky na pirohy a vytvoríme piroh. Piroh môžeme vytvoriť aj z kolieska ktoré vykrojíme hrnčekom - okraje postláčame vidličkou.

8. Varenie pirohov

voda 3.5 l  soľ 2 ČL  olej slnečnicový 2 PL

Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu so soľou a olejom. Do vriacej vhodíme prvé spracované pirohy (z jedného bochníka máme cca 18 pirohov). Po vhodení posledného pirohu nastavíme časovač a pirohy 6 minút varíme vo vriacej vode.

Varenie pirohov

9. 

voda

Uvarené pirohy vyberieme do cedníka a rýchlo ich prepláchneme vlažnou vodou.

10. 

masť bravčová 2 ČL

Odkvapkané ich vložíme do misy a pridáme masť ktorá sa teplom z pirohov roztopí. Spracujeme ostatné cesto a ďalšie uvarené pirohy pridáme k prvým. Jemným pretriasaním uzavretej nádoby ich premiešame a omastíme. Do doby podávania ich podľa tradície uložíme v uzavretej nádobe pod lôžkoviny (periny). Takto si uchovajú teplo.

Dobrú chuť!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Poháňané systémom Master_CMS 7 • Prihlásiť